Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A gyermekkori elhízás nem köthető a cukrozott üdítőitalokhoz

A gyerekek elhízása és az általuk fogyasztott cukrozott üdítőital mennyisége között nem mutatható ki egyértelmű összefüggés - közölte az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) a Nutrition szaklapban megjelent vizsgálatra hivatkozva.

Cambridge-i kutatók vizsgálták 521 ötéves és 682 hétéves gyerek étrendjét három napon át. A testzsír értéket mérték az úgynevezett DEXA (kettős-energia röntgen abszorpciós) módszerrel.

A gyerekek étrendjében mennyiségét tekintve átlagosan 15 százalékot tettek ki a cukrozott üdítők, amely a teljes napi energiabevitel 3 százalékát jelentette. A lineáris modellezés statisztikai módszerével kerestek összefüggést a mért testzsír érték és az elfogyasztott cukrozott üdítő mennyisége között.

A vizsgálat nem talált egyértelmű összefüggést a cukrozott üdítők bevitele és az elhízás között - állapította meg az angol kutatócsoport a Nutrition szakfolyóiratban közzétett tanulmányában.

A kutatási eredményt közli az EUFIC is, amely civil szervezetként az Európai Bizottság és az európai élelmiszergyártó cégek támogatásával az egészséges táplálkozás elterjedését kívánja munkájával segíteni.

Forrás: MTI/InforMed