Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A bio élelem egészségesebb!

Az angol Newcastle Egyetem Mezőgazdaságfejlesztési Intézetének és a Dán Mezőgazdasági Tudományok Intézetének közös kutatása igazolja, hogy az organikus táplálék egészségesebbé teszi fogyasztóját.

"Egész eddig úgy gondoltuk, hogy amely élelmiszerek ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazzák, azok egyformán jók. A mi kutatásunk bizonyítja, hogy ez nem így van, a különbség ugyanis mérhető. Igaza van tehát azoknak, akik szerint az organikusan termesztett zöldségek és gyümölcsök jobb egészséget adnak" - mondta Dr. Kirsten Brandt a Newcastle Egyetem Mezőgazdaságfejlesztési Intézetének (Anglia) kutatója, amikor a sajtónak nyilatkozott kutatási eredményeikről. Hozzáfűzte: "A mi kutatásunk azt bizonyítja, hogy az élelem és az egészség között kimutatható kapcsolat van, ami nem korlátozható a tápanyagokra. Az élelem több, mint tápanyagok összessége.

A kutatócsoport kísérleti állatokat (patkányokat) pontosan ugyanazon a táplálékon tartott, különbség csak a tápláléknövények termesztési feltételeiben volt. Krumplit, sárgarépát, borsót, kelkáposztát, almát és repceolajat kaptak az állatok.

A termesztésben a következő különbségek voltak:

Mindhárom állatcsoport diétája azonos mennyiségű energiát és fehérjét tartalmazott, és viszonylag sok zsiradék (repceolaj) volt benne - már a patkányok ideális diétájához képest. Mindhárom csoport élelmében megvizsgálták a rovarirtószer (peszticid) maradvány mennyiségét, mindegyikben a kimutathatósági határ alatt volt az értéke. Mindegyik csoportban kaptak az állatok vitamin-, ásványi anyag- és fehérjekiegészítőket. Az állatok egész életük során ugyanazt a táplálékot ették.

A leglényegesebb különbséget az állatok immunrendszerében találták a kutatók. Az organikus és a fenntartható módon termesztett élelmet fogyasztó patkányokban magasabb volt az immunglobulin szintje, mint a szokványosan termelt táplálékon élőkben. Erre a jelenségre egyelőre hiányzik a tudományos magyarázat. Bár az igaz, hogy az intenzív mezőgazdaságból származó táplálék nagyobb mennyiségben tartalmaz egy, a lebomlás során keletkező anyagot (falcarindiolt). Nem zárható ki, hogy ez az anyag gátolja az immunválasz kialakulását.

Az immunrendszerben felfedett különbségen kívül a kutatók úgy találták, hogy az organikus diétán (biokoszton) élő patkányok valamivel karcsúbbak voltak, kevesebb volt bennük a zsírszövet, mint a másik két csoport állataiban. Volt még egy fölöttébb érdekes különbség: a biokoszton élő patkányok mélyebben aludtak, jobban voltak képesek relaxálni. Emellett - noha ugyanolyan százalékban tartalmazta a táplálékuk az E vitamint (a repceolajban), mégis magasabb volt az E vitamin szintje az organikus élelmen tartott patkányok vérében.

A kutatók fontosnak tartanák, hogy embereken is vizsgálják az élelem termesztési különbségeinek hatását.

Forrás: Danish Research Centre for Organic Farming (Dán Organikus Mezőgazdasági Kutatóközpont)

www.fuggetlen.hu