Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Diéta kontra fogyókúra

Az önsanyargatás a fogyókúra, az orvos a diéta szó hallatán jut eszünkbe; vagy éppen azonosítjuk e kettőt. Nem igazán tudjuk megfogalmazni a diéta jelentését, ráadásul igazi célját az idők folyamán kissé el is ferdítettük.

Eredendő életművészet

Maga a diéta kifejezés a görög „diaita = életművészet” szóból ered. Már az i. e. V. század kezdetén felismerték Görögországban az életmód jelentőségét betegeknél és egészségeseknél egyaránt. Pár évszázaddal később már bizonyos betegségeknél átmeneti kalóriaszegény étrendet, egyfajta étkezési programot jelentett alakformálással egybekötve.

A különböző fogyókúrás programok, melyek tulajdonképpen alakformáló, karcsúsító diéták, ma már sokszor mellőznek mindenféle szakmai alapot. Ezek a módszerek hihetetlenül ötletgazdagok, általában azon alapulnak, hogy evés és ivás korlátozásával csökkentse energia-bevitelünket.

Ahhoz azonban, hogy hosszútávú sikereket érjen el valaki, a görögökhöz hasonlóan, teljes életstílusát kell megváltoztatnia. Gyors súlycsökkenést vagy betegséget befolyásoló diétát azonban csak orvosi, szakképzett dietetikus tanácsadók felügyelete, irányítása mellett szabad végezni.

Üdvözítő fogyókúrák

Mindenkit el kell szomorítanunk: olyan, hogy tuti fogyókúra nincsen. Persze vannak általános szabályok, melyeket betartva könnyen eredményre juthatunk. Ám ahogy mindenki más és mégis hasonló, ezt az elvet elmondhatjuk a fogyókúrákról is. Ha megkérdezünk egy fogyókúrázót, melyik módszer vált be neki, bizonyára több fantázianevet említ majd.

Az új idők divathóbortjai a fogyókúrák között sem annyira újak, többnyire egy rég elfeledett átdolgozásai. De segíteni éppúgy keveset tudnak rajtunk, vagy csak még nagyobb kárt okoznak.

A helyes táplálkozást újból el kell sajátítani, de megéri a fáradságot. Ezzel szemben a gyors eredményt ígérő divatdiéták nem segítik elő az egészséges életmódot, sőt egyre távolabb visznek a valódi egészségtől.

A tudományos vizsgálatok eredményeit azonban használjuk fel bátran, ezeket viszont ki más ismerhetné jobban, mint a szakember? Kérjük segítségüket, hiszen azért tanultak/nak, hogy könnyebben vegyük az akadályokat a fogyás rögös útján.

Mit együnk és mit ne?

Ha teljesen eltanácstalanodott, hogyan is fogjon neki fogyókúrájának, íme néhány jótanács, melyet érdemes megszívlelni:

Divatosak és sokszor kártékonyak (a teljesség igénye nélkül)

Kevés népszerűbb téma létezik a női magazinok hasábjain, mint a diéta, a fogyókúra. Alapelveikről, hátrányaikról gyakran elfelejtenek szót ejteni. Íme néhány a teljesség igénye nélkül.

„0”-diéta

Elvileg csak orvosi ellenőrzéssel alkalmazható. Rengeteg vizet és benne lévő oldott ásványi anyagokat és vitaminokat von el. Ráadásul hosszú távon nem fogyaszt. Befejeztével, akármennyire is önmegtartóztató valaki, a szervezet alapanyagcsere-csökkentéssel reagál. Akár napi 1 kg plusz súly is felszedhető miután befejeztük. Ellenben számos hiánybetegséget szívizomrost-károsodást, szívritmuszavart, köszvényes, veseköves és pszichés tüneteket is begyűjthetünk.

Ananász-diéta

A legtöbben konzervből próbálják elfogyasztani az előírt 2-4 kg-nyit. De így nagy mennyiségű cukrot és/vagy édesítőszert vesznek magukhoz. Nyersen fogyasztva sem alkalmazható néhány napnál tovább, hiszen, ha kizárólag ebből áll étrendünk szintén hiányállapot léphet fel. Ennek ellenére a "pár nap-sok kiló" típusú fogyókúrák egyik kedvence.

Hisztamin-allergiásoknak kifejezetten kerülendő, mivel megkönnyíti a hisztamin felszabadulását a hízósejtekből.

Zsírdús diéták

Ebbe a csoportba tartozik például a nagy népszerűségnek örvendő Lutz-, anyagcsere-, Mayo-étrend és a pontdiéta. Ezek mindegyike emelik a koleszterinszintet, mely többek között érelmeszesedést okoz.

Fehérjében gazdag diéták

Ezen alapulnak a Atkins-, Cooly-, Hollywood, túró-, Banting-, félcsireke-, valamint a rotációs diéták. Ezekre szintén alapanyagcsere-csökkentéssel reagál szervezetünk, beindul a jojo, a vitamin- és ásványianyag hiányos állapot.

Vetró Rita