Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Hajápolási tippek télre

A téli időjárási viszonyoknak köszönhetően mattá, sprőddé válhat hajunk. Van megoldás: kis odafigyeléssel és gondoskodással loboncunk ismét a régi fényében tündökölhet.

Ki ne tudná már, hogy a hideg alapvetően szárítja, a sapka zsírosítja a hajat, és még meg is fázhat fejbőrünk télen? Nem kell kétségbe esnünk a tünetek jelentkezésekor, helyette vessünk inkább be néhány trükköt.

Fedjük le fejünket

A fejbőr a hajszálakat tápláló vérerek összehúzódásával védekezik a zimankó ellen. Ennek a folyamatnak azonban ára is van: romlik a hajhagymák anyagcseréje, és a hajszálak elvékonyodnak, majd kihullhatnak. Éppen ezért, hordjunk sapkát! Nemcsak fülünket, hanem fejbőrünket is védeni kell.

A fejfedő kiválasztása is ügyel némi körültekintést. Törekedjünk rá, hogy minél természetesebb anyagból készüljön, melegítsen és még szellőzzön is. A kötött sapka ötvözi ezeket a tulajdonságokat, így lehet, hogy elegánsabb egy szövet kalap – és még divatosabb is – hajkoronánk és fejbőrünk egyáltalán nem biztos, hogy „értékelni” fogja majd.

2 in 1: Ami előny az hátrány is

A sapka hatásmechanizmusa nagyon egyszerű: a fejbőr és az anyag között felmelegszik a levegő, ami a faggyúmirigyeket fokozott működésre serkenti. Közben persze összelapítja a hajat, így az intenzívebben zsírosodó fejbőrrel érintkezik. Végül összetapad és a korábban fénylően tiszta hajzuhatag zsírossá válik.

Hajfázás

Elég néhány pillanat is ahhoz, hogy fejbőrünk megfázzon. Ha korábban is zsírosodásra hajlamos volt hajunk, ettől még korpássá is válhat. Vigyázzunk hajmosásnál is: fűtetlen lakásban ne tegyük, szárítás után pedig legalább 3-4 órát várjunk. A legjobb talán, ha áttesszük a frizura-készítés szertartásos óráit estére.

Gyógynövényes hajfényesítő kúra

Ha a hajvégek töredezettek, a hajszálak törékenyek vagy fénytelenek, hajmosás előtt rendszeres gyógynövényes kezelés javasolt, hogy a haj újra szépséges koronaként övezze fejünket. A pakolás elegendő hetente egyszer alkalmazni.

Ha hosszú a hajunk, az itt leírt mennyiség egy kezelésre elegendő. Ha rövid, használjunk kevesebbet, a kence egy hétig eltartható.

Hozzávalók:

10 g apróra vágott rozmaring levél

10 g szárított kamillavirág

100 ml kókuszolaj

A rozmaringot és a kamillát az olajjal együtt gőz felett harminc percen keresztül melegítsük. Ezután az edényt húzzuk le a tűzről, a tartalmát hagyjuk hűlni, majd töltsük csavaros tetejű üvegbe. Zárjuk le, és hagyjuk állni egy hétig, aztán melegítsük fel újra, és szűrjük le. A pakoláshoz a keveréket az ujjainkkal kaparjuk ki az üvegből, és masszírozzuk a fejbőrbe.

Ha lehetséges, a hajat a gyökerektől a hajvégek felé fésüljük át. Fél órára csavarjuk forró törülközőbe, majd mossuk meg (jó eséllyel kétszer kell megmosni), és vigyünk fel rá balzsamot, vagy az utolsó öblítővízben keverjünk el egy kupaknyi almaecetet, és ezzel öblítsük át a hajat.

 (A recept forrása: Joseph Fairley: A természetes szépség titka)

Grünwald Éva