Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Interjú a Vitaminsziget.com orvos igazgatójával Dr. Gulyás Tamással.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Magyar találmány!

Válassza ki személyre szabott multivitaminját! Tovább >>

Se étrend, se diéta, sőt még étrend-kiegészítő sincs, ami minden embernél egyformán hatékony lenne. Miért is kellene? Éppen erre, azaz az emberek különbözőségére alapozva fejlesztett ki speciális, egyénre szabott vitaminokat egy magyar orvos.

Intenzív osztályos orvosként "C-vitamin doktornak" hívták a nővérek és az orvosok Dr. Gulyás Tamást, mert háromszor ezer milligrammot biztosan felírt betegeinek. A vitaminok aztán később sem hagyták nyugodni, és a különféle anyagcsere-folyamatokat, testtípusokat, személyre szabott étrendeket kutatva rájött, hogy a szakemberek a táplálkozás mellett valójában a vitaminokról is szólnak a sorok között. Az elméleteket a saját ötleteivel kiegészítve három év alatt alkotta meg a Vita for You multivitamint.

Vitaminsziget.com orvos igazgatója: Dr. Gulyás Tamás aneszteziológus, táplálkozási szakértő

2004-ben tette le aneszteziológia és intenzív terápia szakvizsgáját. Orvosi tevékenysége mellett 2002 óta foglalkozik természetes gyógymódokkal, vitaminterápiával. 2007 óta a Vitaminsziget.com portál orvos szakértője és orvos igazgatója, 2008 óta a Quintess Healthy Aging Club munkatársa. Több külföldi konferencián és továbbképzésen vett részt az utóbbi években az étrend-kiegészítés és az Anti-Aging medicina témakörében. 2009-ben fejlesztette ki és indította útjára a Vita for You személyre szabott multivitamint. A Vitaminsziget.com szakértőink között megtalálhatja Dr. Gulyás Tamást! Kérdezzen tőle >>

Arra már korábban rájöttek, hogy az ember táplálkozása és szervezetének genetikailag kódolt tápanyagigénye között van valamiféle kapcsolat. Hogyan lehet feltárni ezeket a belső folyamatokat?

A gének azt határozzák meg, hogy egy sejt hogyan működik, milyen interakcióban van a környezetével, milyen táplálékot hogyan bont le, milyen fehérjéből mennyit termel. Egy gén csak egy fehérjét határoz meg, de itt fehérjék sokaságáról van szó, ezért a mindig hálózatokban kell gondolkodni a génekkel kapcsolatban. Ezeket a folyamatokat fel lehet térképezni a géndiagnosztika segítségével, ám ez kevesek számára megfizethető. A hormonális- és az anyagcsere szerinti tipizálás azonban mindenki számára elérhető és közérthető

Ez mit jelent a gyakorlatban?

Ha például húst eszünk, fehérjét viszünk be a szervezetünkbe, az más anyagcsere utakon vesz részt, mint a szénhidrát. A különböző biokémiai utak különböző vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat igényelnek. Így elkezdtem kutatni, hogy ezekben a folyamatokban melyik az a vitamin, ásványi anyag, amiből többre van szükség. Ezt ötvöztem két elmélettel [ti. az anyagcsere és hormonális testalkat tipológiáit, azaz a metabolic és body typing elméletét - szerk.] ezzel pedig össze is állt a vitaminokkal kapcsolatos rendszer is.

Hogy megtudjuk, milyen összetételben milyen vitaminokat érdemes szednünk, egy tesztet kell kitöltetni. Ha megvan az eredmény, egy sor életvezetési tanácsot is olvashatunk alkatunkhoz illően. És ehhez még orvostól orvosig sem kell járnunk?

Valóban, ez az egyszerűbb út, amit a szer az átlagembernek kínál. Sokszor látom azt, hogy a legtöbben homokba dugják a fejüket, nem mennek sem orvoshoz, sem szűrővizsgálatokra. Tapasztalataim szerint egy ilyen teszt eredménye azonban felnyitja az emberek szemét, és elkezdenek gondolkodni, hogy mire is kell figyelniük, ha adott típusba tartoznak. E mellett tudatosabbak lesznek testükkel kapcsolatban is, így ha eltérést észlelnek, hamarabb fordulnak orvoshoz, szakemberhez is.

Az anyagcsere szerint három, a hormonális testalkat szerint pedig négy típust különböztetünk meg. Melyik típusból található a legtöbb hazánkban?

Az egyik a pajzsmirigy típus, akikre egyébként jellemző, hogy fiatalon vékonyak, majd egy ponton felborul az egyensúly, és elkezdenek hízni. A másik a mellékvese típus, akikre alapvetően erősebb testalkat jellemző. Ők azok, akik sohasem lesznek nádszál fotómodellek.

Milyen előnyei vannak egy ilyen személyre szabott készítménynek a hagyományos multivitaminokkal szemben?

Nem lenne helyénvaló, ha azt mondanám, hogy mindenki szedjen be minden vitamint, hiszen ezzel fel is boríthatja a szervezet egyensúlyát, és így akár előállíthatnánk a világ legdrágább vizeletét... Meg lehet azonban figyelni azokat az embereket, akik "megadózis" (szokatlanul nagy adagú) multivitaminokat szednek folyamatosan: a májfunkciójuk elkezd rossz értékeket mutatni, ennek pedig az az oka, hogy nem jók a bevitt arányok. Híve vagyok a megadózis terápiának is bizonyos betegségek esetén, de az nem évekig való szedést jelent, és többnyire szakembert is igényel. Az alapfilozófiám az volt, hogy a készítménnyel vigyünk be a vitaminokból egy alapmennyiséget, amit a mai táplálkozással nem tudunk, illetve az, hogy ezzel kifejezetten az anyagcserét harmonizáljam, egyénre szabva. Megalkottam egy alap multivitamint, és az egyes vitaminok szervezetben betöltött szerepét figyelembe véve, azok egymáshoz viszonyított arányát finomra hangolva jött létre a készítmény 12 típusa. A hormonális típusoknál bizonyos növényi összetevők is segítik az egyensúly megteremtését a domináns mirigynek megfelelően, és ezért különböznek a növényi összetevők is az egyes készítményekben.

Milyen fejlesztések várhatók a jövőben? Még finomabban "hangolt" összetevők?

Az ún. ortomolekuláris medicina a jövő. A termékfejlesztés következő állomása az lesz, hogy a vitaminokat nem csak személyre szabottan, hanem betegség-specifikusan gyártják. Ilyen betegségek például a cukorbetegség, az ízületi- és szembetegségek, a demencia, az Alzheimer-kór, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a májbetegségek, a gyulladásos betegségek és autoimmunbetegségek, melyekhez érdemes lesz igazítani az összetevőket. Ez a jövő, én is szeretnék majd ezzel foglalkozni.

Válassza ki személyre szabott multivitaminját! Tovább >>

Forrás: Hazipatika.com





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass