Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Hogyan csökkenthető hatékonyan a légkör növekvő szén-dioxid koncentrációja? Egy amerikai milliárdos 25 millió dollárt ajánlott fel egy, a témában áttörő eredményt hozó javaslat kidolgozójának.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Milliós jutalom a légköri szén-dioxid csökkentőjének

Hogyan csökkenthető hatékonyan a légkör növekvő szén-dioxid koncentrációja? Egy amerikai milliárdos 25 millió dollárt ajánlott fel egy, a témában áttörő eredményt hozó javaslat kidolgozójának.

' Virgin Earth Challenge' néven 25 millió dollár értékű díjat ajánlott fel Richard Branson annak, aki hosszú távon működő, hatékony módszert fejleszt ki az emberi tevékenység által növekvő légköri szén-dioxid és metánkoncentráció csökkentésére. Vagyis azé a díj, aki megoldja a káros üvegházhatású gázok kivonását a légkörből. A verseny nyílt, az elkövetkező négy évben bárki jelentkezhet rá.

A találmányokat egy neves szakemberekből álló bizottság értékeli. Tagjai között van többek között a NASA klímakutatója, James Hansen; a Gaia-elmélet „atyja”, James Lovelock; a brit környezetkutató és egykori diplomata Crispin Tickell vagy az ausztrál környezetvédő, író Tim Flannery.

A verseny védnöke nem más, mint Al-Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke.

Branson, aki mellesleg egy közlekedési- és lemezgyártó cégekből álló óriásvállalat vezetője a mostani „versenyt” a korabeli brit úttörő tudományos lépések, felfedezések ösztökéléséhez hasonlította.

Egészen pontosan az 1675-ben, az angol király által közzétett felhíváshoz, amelyben a király a földrajzi hosszúság pontos meghatározására szólította fel a tudós világot. A választ csak hatvan évvel később, John Harrison órás mester adta meg. „Viszont a Föld most nem várhat hatvan évig, törekednünk kell arra, hogy minél előbb megtaláljuk a választ” – hangsúlyozta Branson.

Ugyanakkor a cégvezető azt is hozzátette, hogy nem szabad azt hinnünk, hogy a technológia önmagában megoldást jelent a problémára, ugyanis bonyolult társadalmi problémáról van szó.

A milliárdos már tavaly ősszel bejelentette, hogy a tulajdonában lévő Virgin Atlantic nevű légitársaság – amely maga is felelős az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának növekedéséért - valamint a Virgin Train nevű vasúti társaság nyereségét az elkövetkező tíz évben a klímavédelem javára fordítja. Összesen mintegy 3 milliárd dollárról van szó.

Ezen kívül létrehozott egy másik vállalatot, Virgins Fuels néven, amely a következő három évben mintegy négyszázmillió dollár értékben zöldenergia beruházásokat hajt végre.

Forrás: www.geographic.hu





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass