Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Az európai parlamenti képviselõk csütörtökön szavaznak arról, hogy az új EU szabályok megengedjék-e a génmódosított szervezeteket a bioélelmiszerekben. A Magyar Természetvédõk Szövetsége felszólítja a magyar európai parlamenti képviselõket, védjék meg a biogazdálkodást a génmódosított növényektõl.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Megengedhető-e a bioélelmiszerben génmódosított összetevő?

Az európai parlamenti képviselõk csütörtökön szavaznak arról, hogy az új EU szabályok megengedjék-e a génmódosított szervezeteket a bioélelmiszerekben. A Magyar Természetvédõk Szövetsége felszólítja a magyar európai parlamenti képviselõket, védjék meg a biogazdálkodást a génmódosított növényektõl.

Az Európai Parlament csütörtökön szavaz az ökológiai (bio) gazdálkodásról és a bioélelmiszerek címkézésérõl szóló rendelet tervezetrõl. A tervezett szabályok szerint, ha azt elfogadnák, a biogazdálkodással termelt élelmiszerekben 0,9%-os génszennyezõdést engednének meg.

Az ökológiai (bio) gazdálkodás az európai mezõgazdaság ékköve. Az Európai Parlamentnek támogatnia kellene a biogazdálkodást, ahelyett, hogy veszélybe sodorná a génmódosított növények általi szennyezéssel – kiváltképp, hogy az európai lakosság egyáltalán nem kér a génmódosított növényekbõl – jelentette ki Farkas István, a Magyar Természetvédõk Szövetségének elnöke.

Miközben jelenleg a biogazdálkodásban tilos a génmódosított növények alkalmazása, a tervezett szabályozás megengedné a génszennyezést, és semmiféle intézkedést nem tartalmaz, hogy megakadályozza a biogazdaságok elszennyezését.

Az európai lakosság tíz éve folyamatosan ellenzi a génmódosított élelmiszereket, miként azt a legutóbbi, 2006. júniusában közzétett európai közvélemény-kutatás is megerõsíti.

Az emberek azért vásárolják a minõsített bioélelmiszereket, mert bizonyosak benne, hogy azok garantáltan nem tartalmaznak semennyi génmódosított összetevõt. Ha a bioélelmiszerek termelésébe beengednénk a génmódosított növényeket, az azt jelentené, hogy elfogadjuk azt, hogy az óriáscégek beszennyezzék az ételünket, és õk döntsenek arról, mit eszünk – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédõk Szövetségének programvezetõje.

Az európai mezõgazdaságban egyedül a biogazdálkodás növekszik. Ez a szektor minõségi munkahelyeket és megélhetést biztosít a vidék számára, de tönkreteheti az, hogy a biotechnológiai ipar nem képes ellenõrzése alatt tartani a génmódosított növényeket. Szigorú szabályokra van szükségünk, amelyek lehetõvé teszik a biogazdálkodó ágazat számára a növekedést, és azt, hogy olyan élelmet termeljenek, amilyet az európai fogyasztók akarnak – tette hozzá Fidrich.

A Magyar Természetvédõk Szövetsége a Föld Barátaival és más európai környezetvédõ szervezetekkel együtt arra szólítja fel az európai parlamenti képviselõket, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a génszennyezés megakadályozására!

Forrás: az MTvSZ sajtóközleménye




www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass