Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Méz

(Apis mellifica)

A méz, ez a sárga színű, sűrű, édes folyadék, a virágok nektárjának a méhek által átalakított terméke. Az emberek már a történelmi idők előttről ismerik a mézet, nagyon régóta hasznosítják. Már a régi egyiptomiak is ismerték. A méheknek a Nílus iszapjából készítettek csőszerű kaptárokat, amiket lehet látni a piramisok falfestményein.

A méhészek ma is kaptárokat készítenek, ami mesterséges fészkek a méheik számára, így könnyebben juthat az ember a mézhez. A méz illóolaját alkohollal vonják ki a lépből. Az illóolaj tartalma 2%, ami azt jelenti, hogy 1 kg méz illóolaj előállításához 50 kg lépes méz szükséges. A méz egy sűrű, barnás színű, propoliszos illatú olaj. Hasonló terápiás hatása van, mint magának a méznek, de más felhasználási lehetőségei vannak. A méz közel 70-féle gyógyhatással bír.

A méhek által összegyűjtött virágporból készül számos kozmetikai, bőrápoló termék. A virágpor ugyanis arcbőr fiatalító hatású. Hasonló hatást fejtenek ki a bőrre a méhviaszból készült krémek, arctisztítók. A virágok rügyeiből, nedveiről gyűjtik be a méhek a ragadós, sárgásbarna színű, kellemes illatú propolisz anyagot. A propolisz számos létfontosságú anyagot tartalmaz: a balzsam-, gyanta- és illatanyagokon kívül virágport, viaszt, ásványi anyagokat, flavonoidokat. Sokféle kozmetikai és gyógyászati termék összetevője. Köztük samponok, testápolók, fogkrémek, szappanok.

A méhek sajátos mirigyváladéka a méhméreg, melyet veszély esetén fullánkjukon keresztül juttatnak áldozatukba. Gyógyászati alkalmazása egyéni érzékenységtől függ, szenzitív típusoknál akár életveszélyes is lehet, ezért feltétlenül végezzünk előtte allergiatesztet! Ajánlatos a méz és különböző alkotórészei belső használatra is, mivel jó hatással van az emésztőrendszerre, sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.

Használata külsőleg:

  • Párologtatás: (aromalámpába) nyugtat, oldja a feszültséget, idegkimerültség, alvászavarok kezelésére, kitűnő hurutoldó köhögés, megfázás esetén segít influenzás megbetegedésnél. Párologtatóba cseppentve az alkoholos tinktúra fertőtleníti, csírátlanítja a levegőt, légtisztító, frissítő hatású. Papír zsebkendőre csöpögtetve pár csepp olajat szagolgatva tisztító, nyugtató hatású. Allergia kezelésénél jól alkalmazható aromalámpába: 2 csepp méz, 2 csepp eukaliptusz, 5 csepp narancs vagy mandarin, 1 csepp fahéj, 5 csepp ánizs, 2 csepp szantálfa.
  • Masszázs: bőr és keringési megbetegedésekre, bőrlágyító hatású, lazító. Egy kis testápoló krémbe tegyünk egy cseppet és masszírozzuk be vele nyakunkat, vállunkat, hátunkat.
  • Bedörzsölés: krém formájában égési sérülésekre, nőgyógyászati problémákra, magas viszkozitása miatt arcápolásra is kiváló. Pici krémhez adjunk egy csepp méz olajat, kenjük az arcunkra, a szem környékét hagyjuk ki. Felszívódik a bőrbe, ápolja azt és belélegezve is hat ránk. Használható a méz olaj nehezen gyógyuló sebek és gyulladásos bőrfelületek kezelésére borogatásnak, lemosóba.
  • Virágporos krém: keverjünk simára egy kiskanál virágport egy tojás sárgájával, kenjük arcunkra, és hagyjuk hatni 30 percig. Rugalmassá, feszessé teszi a bőrt.
  • Propoliszos tinktura: tisztán, vagy alkoholos formában (így akár 2 évig is eltartható). Adagja 20%-os tinktúra esetén testsúlytól függően naponta 60-90 csepp. Főként antibakteriális, gomba- és vírusölő, valamint gyulladásgátló hatását fejti ki ilyen formában (légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély, stb.) Ezen kívül fokozza a sejtlégzést, daganatellenes, fájdalomcsillapító, növeli a sugártűrő képességet, semlegesíti a mérgeket, vérnyomáscsökkentő, élénkítő hatású, és növeli a szervezet ellenálló képességét.
  • Propoliszos krém: bőrregeneráló, hámosító. Sebek, égési sérülések, fekélyek, gombás fertőzések, pattanások és egyéb bőrgyulladások esetén alkalmazható. Sampon formájában serkenti a hajnövekedést.
  • Propoliszos balzsam: reumás betegségek esetén kiváló fájdalomcsillapító. Naponta kétszer kenjük be a fájós területet. A méhviaszos krémet: víztaszító hatása miatt elsősorban gyógykrémek alapanyagaként használják. Méhméreg kenőcs: hatékony reuma, impotencia, lumbágó, ízületi gyulladás, autoimmun- és érrendszeri betegségek gyógyításában, javítja a vérsüllyedést, kiváló immunerősítő.
  • Öblögető: propolisz az összetevője egyes szájvízeknek, szájüreg- és a fogínyfertőtlenítő szereknek. Nőgyógyászati megbetegedések kezeléséhez, hüvelyfertőtlenítéshez, hüvelygolyók készítéséhez, aranyér és végbélrepedés elleni kúpok készítéséhez is felhasználják a propoliszt.
  • Fürdő: feszültségoldó, relaxáló, bőrlágyító hatású, testi-lelki nyugtató, megkönnyíti a légzést. Aromafürdőhöz: 2 dl tejbe 5 csepp méz, 5 csepp jázmin, 10 csepp mandarin, 2 csepp fahéj. Rakhatunk hozzá pár kanál mézet is, mert úgy is jó hatással van a szárazabb bőrre. Selymes lesz a lábunk, ha 10 percig áztatjuk mézes, tejes fürdővízben Propoliszos habfürdő fertőtlenítő hatású.




Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass