Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Óvakodjon az olcsó Mikulástól!

2011.11.10.
Címkék: ajándék  

C mint címke

A vásárlást érdemes a termék címkéjének elolvasásával kezdeni. A címkén a következő információk találhatók meg: a termék pontos neve, a forgalmazó vagy gyártó neve, címe, a termék nettó tömege, esetenként darabszáma, a termék valamennyi összetevője; lejárati, azaz minőség-megőrzési ideje és javasolt tárolási feltételei. Szerepelhet továbbá az élelmiszereken a termék táplálkozási értéke, hogy mennyi kalóriát és hány gramm fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Természetesen a tápanyagtáblázatban utánanézhetünk ezeknek az adatoknak, de mivel ez nem minden esetben elérhető, fontos, hogy a fogyasztásra kerülő termék címkéjén is fellelhetők legyenek ezek az értékek. Így könnyebben dönthetünk a termék megvásárlásáról, illetve arról, hogy inkább a polcon hagyjuk. Számos esetben előfordul, hogy mást mutat a polcfelirat és a termék címkéje. A kettő közül mindig és kizárólag a termék címkéjén szereplő adatok a meghatározók.

Ö mint összetevők

Habár árban nagy eltérések mutatkoznak a bevonómasszából és a csokoládéból készült figurás termékek között, beltartalmi értéke és pozitív élettani hatásai miatt érdemes előnyben részesíteni a valódi csokoládét, amely legalább 35 százalékban kakaó szárazanyagot tartalmaz. A csokoládék kakaó tartalmát, csakúgy mint az esetleges allergén összetevőket szintén a címke jelöli.

Csokoládé (Étcsokoládé)

Kakaós bevonó / kakaós tejbevonó

Olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. Kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd, a készítéshez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony anyag.

Összetevők:

Összetevők:

  • cukor
  • tejpor
  • kakaópor
  • speciális növényi zsír

D mint dúsítók

A csokoládék és a szaloncukrok készítéséhez gyakran használnak különböző dúsító anyagokat, egyrészt a termék tápanyag tartalmának növelése, másrészt pedig ízesítése céljából. A termék minősége akkor igazán jó, ha a dúsító vagy ízesítő adalék nemcsak 1-2 százalékban, hanem nagyobb mennyiségben, 15-20 százalékban található a termékben.

CS mint csomagolás

A csomagolás egyik legfontosabb funkciója, jelen esetben az esztétikum, valamint a termékek eltarthatóságának és szállíthatóságának biztosítása. A Mikulás figurákat szinte kivétel nélkül vékony alumínium fóliába csomagolják, amely jól védi a figurákat a szennyeződések ellen. Soha ne vásároljunk meg sérült vagy szakadt csomagolású terméket, mert az a szállítás során, vagy a boltban esetleg már szennyeződhetett.

A szaloncukrok többségét, a rojtozott selyempapír helyett ma már színes, fémcsillogású, jó esetben hegesztéssel lezárt műanyag fóliába csomagolják, amelyeket azután az esetek 80 százalékában műanyag tasakban, 20 százalékban pedig dobozos kiszerelésben árusítanak. Habár a zacskós kiszerelés olcsóbb, a vásárlás során érdemes a dobozban kapható szaloncukrot előnyben részesíteni, mert az egymásra helyezett zacskókban könnyebben sérülnek a szaloncukor szemek. Soha ne vegyünk olyan terméket, amelynek zacskójában be nem csomagolt szaloncukrot látunk, mert az arról árulkodik, hogy higiéniai szempontokat is szolgálni hivatott csomagolás nem volt megfelelő. Praktikus tanács, hogy a csomagolást érdemes csak azután kidobni, ha meggyőződtünk a termék minőségéről.

I mint információs vonal

A minőségi termékeket gyártó vállalatok a termék csomagolásán közzéteszik információs vagy fogyasztói vonaluk telefonszámát. A telefonvonal megléte már önmagában is fontos jele annak, hogy minőségi terméket vásároltunk, de ezen keresztül a gyártók bármilyen minőségi kifogásunkra vagy kérdéseinkre is választ adnak.

T mint tápanyagjelölés

Az élelmiszerek címkéjén lévő energia- és tápanyagjelölés segíthet a kiegyensúlyozott étrend összeállításában. Már hazánkban is bevezetésre került az INBÉ - Irányadó Napi Beviteli Érték -, amely egy egységes élelmiszer-jelölési rendszer. A rendszer lényege az, hogy a csomagoláson látható a termék egy adagra vetített energia (kilokalória) tartalma, vagy hosszabb változatban az energia, fehérje, cukor, zsír, telített zsírsav, élelmi rost és nátrium mennyisége, illetve az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt napi tápanyagszükségletének hány százalékát teszik ki. A 2000 kilokalóriás iránymutató energia-beviteli értéket egy átlagos fizikai aktivitású, átlagos testtömegű, egészséges felnőtt nő igényei alapján állapították meg. Az energiabevitel egy ugyanilyen kondíciójú felnőtt férfi esetében 2500 kilokalória, míg a gyermekek esetében alacsonyabb, körülbelül 1800 kilokalória.

M mint minőség-megőrzési idő

A szezonális édességekre az üzletek általában az ünneptől számított 3 hónapos minőség-megőrzési időt szavatolnak, de ennek pontos időpontját ugyancsak a termék címkéjén olvashatjuk. Minőségi kifogás esetén a termék forgalmazója, vagyis az az üzlet ahol a terméket vásároltuk, a minőség-megőrzési időn belül, blokk ellenében köteles a terméket kicserélni. Amennyiben ezt az üzlet megtagadja a vásárló a vásárolók könyvében kérheti észrevétele kivizsgálását.

 Forrás: Édestények


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass