Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Fogyasztóvédelem \
+   Élelmiszerek káros összetevői \
+  A cukros üdítők és a metabolikus szindróma

» A vizsgálat részletei
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A cukros üdítők és a metabolikus szindróma

2007.08.17.

A Circulation (Keringés) című neves szaklap on-line hasábjain 2007. július 23-án megjelent tanulmány szerint a napi több mint egyszeri szénsavas üdítőital fogyasztás megnövelte a káros anyagcsere-elváltozások és a metabolikus szindróma gyakoriságát a középkorú lakosság között.

Dr. Ramachandran Vasan (Bostoni Orvosi Egyetem) – a vizsgálat vezetője – szerint „ a legmeghökkentőbb az volt számunkra, hogy a tanulmány szerint az eredményt nem befolyásolta, hogy hagyományos, vagy light üdítőitalról volt szó. A metabolikus szindróma rizikójának növekedése mindkét típusú üdítő esetén megfigyelhető volt”.

1997 és 2001 között az üdítőitalok fogyasztása két-háromszorosára emelkedett. Ebben az időszakban az üdítők kiszerelése szintén nőtt. Ez a mértékű fogyasztás egy anyagcsere rulett, mivel a vizsgálat bizonyította, hogy az üdítőfogyasztás összefügg az elhízással, és a cukorbetegség rizikójának növekedésével is.

A kísérletben több mint 6000 személy vett részt. Vizsgálták az üdítőfogyasztást és a metabolikus szindróma kifejlődésének gyakoriságát. A metabolikus szindrómát a következő rizikófaktorok közül legalább három vagy több megléte definiálta: megnövekedett haskörfogat, magas vérnyomás, emelkedett triglicerid szint, csökkent HDL- koleszterin szint, emelkedett éholmi vércukorszint.

Az adatok elemzését követően azt találták, hogy azok esetében, akik üdítőital fogyasztása naponta egynél többszöri volt, 48%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki metabolikus szindróma, mint akiknek fogyasztása ennél kisebb mértékű volt. Akiknek a vizsgálat kezdetén nem volt metabolikus szindrómájuk, azokban is 44%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki egyszerre négy az öt kritérium közül, a fenti fogyasztási gyakoriság esetén.

A résztvevők egy kisebb csoportjában – ahol az üdítők típusa is ismert volt – azt találták, hogy az egy vagy többszöri napi üdítőfogyasztás light üdítő esetén 53%-kal, hagyományos üdítő esetén 62%-kal növelte meg a frissen kialakuló metabolikus szindróma rizikóját.

Dr Ramachandran Vasan szerint „a light üdítőkkel kapcsolatos eredmény nem meglepő, annak ellenére, hogy azokban nincs kalória, mivel azok kedvezőtlen hatását (súlygyarapodás, magas vérnyomás) korábban gyerekeken végzett tanulmányok is kimutatták”.

„Ennek pontos magyarázata azonban még nem ismert” – tette hozzá. „Azon személyek, akik üdítőt fogyasztanak, kalóriadúsabban is étkeznek, több telített és transz-zsírt, kevesebb élelmi rostot fogyasztanak”.

A vizsgálat részletei

  • A tanulmány fő vázát 5124 résztvevő alkotta. Tőlük átlagosan 4 évente megkérdezték életmódbeli szokásaikat és üdítőfogyasztásuk mértékét 1987 és 2001 között. Azokat, akik legalább két egymást követő vizsgálatban részt vettek, bevették a tanulmányba. Akiknek eleve volt metabolikus szindrómájuk, azokat kizárták a vizsgálatból.
  • A vizsgálat fő célja az üdítőfogyasztás és a metabolikus szindróma kifejlődésének kapcsolata volt. A metabolikus szindrómát az alábbiak közül három faktor megléte jelentette: megnövekedett haskörfogat (férfiakon >102cm, nőkön >88cm), éholmi vércukorszint > 5,5 mmol/L, magas vérnyomás 135/85 Hgmm-nél magasabb, vagy kezelt hipertenzió, emelkedett triglicerid szint >1,7mmol/L, vagy kezelés alatt áll, csökkent HDL- koleszterin szint <1,03 mmol/L.
  • A vizsgálat további elemeket is tartalmazott: kor, nem, testtömeg index, étrend, fizikai aktivitás, dohányzási szokások és alkoholfogyasztás.
  • Az alanyok kicsivel több mint a fele volt nő. Az átlagéletkor 52,9 év volt. A résztvevők kb. 35%-a számolt be napi rendszerességű üdítőfogyasztásról.
  • A metabolikus szindróma megjelenése 18,7 % és 22,4% volt a napi egynél kevesebb, illetve több üdítőt fogyasztók között.
  • Az üdítők kalória és koffeintartalma nem befolyásolta számottevően a vizsgálat eredményeit.
  • A napi egy vagy többszöri üdítőfogyasztás az egyszerinél kevesebbhez képest az elhízás rizikóját 31%-kal, a haskörfogat növekedés rizikóját 30%-kal, az éholmi vércukorszintet 25%-kal, a trigliceridszit emelkedésének rizikóját 25%-kal a HDL koleszterint szint csökkenésének rizikóját pedig 32%-kal növelte.

A fenti vizsgálat egyértelműen bizonyítja a mértéktelen üdítőfogyasztás káros hatásait. Ez nem is csoda, hisz ezek az italok igen nagymértékű savterhelést rónak a szervezetre akár szénsavasak, akár nem. A bennük található finomított cukor és édesítőszerek ugyanis savas bomlástermékekkel bombázzák a szervezetünket, nem is beszélve a további adalékanyagokról, színezékekről, tartósítószerekről.

A fenti kísérlet a metabolikus szindróma kritériumait vizsgálta, mely felelős a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a korai öregedésért és az életminőség romlásáért is. Emellett azonban érdemes megjegyezni, hogy a fenti hatás a csontritkulás mértékét is nagyban befolyásolja, hisz a felhalmozódott szerves savakat a szervezet a csontokban található ásványi anyagokkal próbálja semlegesíteni, kioldva azokat onnan.

Olvasóimnak nem csak azt javaslom, hogy térjenek át a tiszta víz, vagy szénsavmentes ásványvizek fogyasztására, hanem azt is, hogy osszák meg családtagjaikkal és barátaikkal ezeket az információkat.

Dr. Gulyás Tamás


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Méregtelenítés Immunrendszer

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass