Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Boldogasszony csipkéje: málna

2010.06.25.
Címkék: C vitamin   gyümölcs   kismama   menstruációs problémák   recept   terhesség  

Csábító, ízletes, legendás. Röviden és tömören így jellemezhetnék a boldogasszony csipkéjét, a málnát. De miért is boldog?

Mondák és legendák a málnáról

Több legenda is kering a málna elnevezésével kapcsolatban. Az egyik legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje, a málna az Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik elnevezése is: „vadszeder az Idáról”, azaz "Rubus idaeus". A másik legenda szerint a málna eredetileg fehér volt, de akkor jött Ida, az erdei nimfa, aki gyümölcsöt akart szedni a síró, akkor még gyermek Jupiternek. Bogyószedés közben felsértette ujjait és a kiserkenő vére megfestette a gyümölcsöket. A latin névben a ’rubus’ jelentése ’piros’, az ’ideaus’ pedig annyit tesz: ’Idához tartozó’.

Népies neve szerint a málna: „himpér”, a német Himbeere szóból ered, ami boldogasszony csipkéjét jelenti.

A málna gyógyító hatása

Tudta?

Ausztráliai kutatók felfedezték, hogy számos bogyóstermésű növény (pl. málna, vörös áfonya, földi- és faeper, szeder, fekete ribizli) gyümölcsének présleve 1:5 arányú higításban gátolni tudja különféle baktériumok és a Candida albicans nevű gomba növekedését.

A málna az egyik legegészségesebb gyümölcsünk – egy vitaminbomba. Tartalmaz flavonoidokat, gyümölcssavakat, aromaanyagokat, ásványi agyagokat és vitaminokat. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, kalcium, vas, cink, magnézium, foszfor-vegyületek. Magas a C-vitamin tartalma, valamint B-vitamint és beta karotint is tartalmaz.

Rendkívüli hatása van szervezetünkre, egészségünkre. Használják vércukorszint, magas vérnyomás csökkentésére, vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása stb. Savlekötő tulajdonságú, sok magja pedig elősegíti az emésztést. Lábadozás, szívbetegségek, kimerültség, depresszió esetén szintén segít, és gyógyítja a gyulladt fogínyt.

Gyógyító tea málnából

Jótékony hatása miatt számos teakeverék összetevője a málna. A nép gyógyászatban legfőképp levelét használják teaként, cukorbaj, vese és hólyagbántalmaknál. Szárított málnalevet meghűléses betegségekre szintén kedvező hatással van. A málnalevélből készült tea kitűnő a menstruációs fájdalmak enyhítésére. Hatása a fragalintartalmából származik, amely csökkenti a női nemi szervek görcshajlamát.

Málna: áldás a kismamáknak

A népi gyógyászatban a magzat egészséges fejlődésére gyerekszülés megkönnyítésére is isszák a kismamák a málnalevél teát. A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz. Nagyon jól bevált a reggeli rosszullétek esetén is. A terhesség első hét hónapjában naponta egy csészével ajánlatos, a szülés előtti hetekben pedig két csészével. Egy csésze teához egy kanál szárított málnalevelet tegyünk, 35-40 percig forraljuk.

A málnának is van allergizáló hatása

Mint minden bogyós gyümölcsnek, így a málnának is van allergizáló hatása, mely az arra érzékenyeknél nem várt reakciókat válthat ki. Ezek a tünetek különfélék lehetnek, a legjellemzőbb a viszkető bőrkiütés, amit csalánkiütésnek hívunk, de előfordulhat szénanátha jellegű, valamint asztmaszerű panasz is. A tünetek jelentkezésekor természetesen abba kell hagyni a gyümölcs fogyasztását, illetve az immunrendszer harmonizálásával csökkenthetjük a panaszokat.

Málna, a kis szerelembomba

A finn asszonyok azt tartják, hogy a málna gyöngéddé teszi a férjet, felkészíti a feleséget az anyaságra, s megőrzi a házaspár egészségét. Ezt jelképezve a finn menyasszony egy kis kosarat visz magával, melybe barátai három aszalt málnát tesznek.

Mind a három állítás igaz! A málna a magas cinktartalmának köszönhetően szerelmi ajzószerként is kiváló. A cink irányítja a férfi nemi hormont a tesztoszteron viselkedését, így nem csoda, hogy a férfiaknál ajzószerként működik. Ahogy a finn asszonyok mondanák, gyöngévé teszi a férfit. A nőknél igaz csak kis mennyiségben termelődik a tesztoszteron a petefészekben, de őket sem érinti közömbösen.  

Gyógyító finomságok málnából

Málna tea recept

Hozzávalók: szárított málnalevél, nádcukor.

Elkészítés: Kb. 1-2 teáskanálnyi szárított málnalevelet forrázzunk le 2,5 dl forró vízzel, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le. Adjunk hozzá ízlés szerint nádcukrot. Naponta fogyasztható 2-3 csészével.

Málnatorta recept

Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál nádcukor, 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna, 1 zacskós vaníliás pudingpor (amit hidegen kell kikeverni), 2 dl tej, 2 dl tejszín, 50 dkg, ízlés szerint nádcukor.

Elkészítés: A tojások sárgáit habosra keverem a porcukorral, hozzáadom a szódabikarbónát, és a liszttel felváltva a tojásfehérjékből vert kemény habot. A tortaformát kibélelem egy papírlappal, majd beleöntöm a tésztamasszát, és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Közben elkészítem a krémet. A pudingport a hideg tejjel simára keverem, majd hozzáadom a megmosott és lecsöpögtetett málna felét, valamint a tejszínből vert kemény, cukorral ízesített habot. A megsült tortát két lapba vágom. Az alsó lapot megkenem a málnakrémmel, majd ráillesztem a másik lapot. Tetejét is bevonom a krémmel és belenyomkodom a maradék málnaszemeket. A hűtőszekrényben legalább egy napig hűtöm, csak ezután kínálom. Elég nehéz fölszeletelni, mert a krém igen lágy, de nagyon finom.

Jó étvágyat!

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR1111 Prost-Tech - prosztata problémákra (60db)Highland PR1111 Prost-Tech - prosztata problémákra (60db) (Highland)
Speciálisan férfiaknak készült tabletta a prosztata bántalmak kivédésére.
+- 16.117 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Női problémák





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass