Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Krupp: egy mumus a múltból

2017.03.22.
Címkék: C vitamin   echinacea   felső légúti betegségek   grapefruitmag csepp   gyerek   gyerekbetegségek   gyerekvitamin   köhögés   probiotikumok   vírus  

Mi köze a XIX. század rettegett betegségének, a torokgyíknak, a manapság is gyakori krupp-szindrómához? Mit kell tennünk, ha gyermekünket eléri ez az utálatos kór és az éjszaka közepén hirtelen fulladozni kezd? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Minek nevezzelek?

Régebben a torokgyík (diftéria) nehezített belégzéssel és ugató köhögéssel járó jellegzetes tünet-együttesét nevezték kruppnak. Bár diftéria manapság már nemigen fordul elő a fejlett országokban, más betegségeket is kísérhetnek hasonló, kruppos tünetek, vagy – ahogy hivatalosan nevezik – krupp-szindróma.

Mennyire elterjedt a krupp?

A krupp-szindróma igen gyakori jelenség: a gyermekek mintegy 15%-ánál legalább egyszer jelentkezik. A tünetek lehetnek viszonylag enyhék, ám igen súlyossá is válhatnak, ami azonnali kórházi kezelést, esetleg lélegeztetést is szükségessé tehet. Fontos tehát, hogy minden kisgyermekes szülő felkészüljön erre a betegségre.

Miért kezd fulladozni a gyerek?

A gyermekek légútjai még fejletlenek, átmérőjük sokkal kisebb, mint a felnőtteké. Így, ha egy fertőzés hatására nemcsak a garat, hanem a légcső nyálkahártyája is kiszárad és megduzzad, a légutak nagymértékben beszűkülnek. Egy 1 éves gyermek légcsövének átmérője a hangszalagok alatti területen kb. 4 mm. Ha itt csupán 1 mm-es, körkörös duzzanat keletkezik, a levegőnek máris 70%-kal kisebb résen kell átjutnia!

Szőkék, kékszeműek veszélyben?

Egyes gyermekek hajlamosabbak a kruppra, mint társaik. Szakorvosok tapasztalatai szerint fiúknál 50%-kal gyakrabban fordul elő, mint lányoknál. Közülük is a szőke, kékszeműek közt van a legtöbb kruppos.

Mitől és mikor alakulhat ki a krupp?

A krupp-szindróma szezonális betegség. Ősztől tavaszig a leggyakoribb, ezen belül is októberben és novemberben van a „csúcsidőszaka”.

Általában vírusos felső-légúti betegségek során jelentkezik 6 év alatti (leggyakrabban 0,5-3 éves) kisgyermekeknél, ám bakteriális fertőzések is kiválthatják, illetve egyéb tényezők (pl. légszennyezettség, irritáló anyag belégzése, allergia) is szerepet játszhatnak kialakulásában.

Előfordulhat egyszer, vagy – a kruppra hajlamos gyermekeknél – visszatérően. A legnagyobb veszélyt általában az első kruppos roham jelenti, ugyanis a legtöbb szülő nem számít rá. Ráadásul sokszor csak enyhe meghűléses tünetek (vagy még azok sem) előzik meg a kór kitörését. Érdemes észben tartani, hogy azoknál a nagyobb (2-3 éves) gyermekeknél is egyik napról a másikra jelentkezhet, akiknek korábban sosem voltak kruppos tüneteik.

Miért veszélyes a krupp?

A kruppos roham rendszerint az éjszakai órákban (leggyakrabban hajnali 1-2 körül), teljesen váratlanul tör rá a kisgyermekre. Száraz, jellegzetes, ugatás-szerű köhögés (kruppos köhögés), valamint úgynevezett „húzós” légzés (elhúzódó, sípoló belégzés) kíséri. Utóbbi az asztmás rohamnál fellépő, sípoló légzésre hasonlít, ám krupp esetén nem a kilégzés, hanem a belégzés nehezített.

Első roham esetén a krupp beazonosítását, illetve a roham súlyosságának megállapítását nehezítheti, hogy az oxigénhiány hatására a kisgyermek pánikba esik, és rögtön sírni kezd. Ráadásul a sírás ront is a helyzeten, hiszen növeli a légúti szűkületet. Ilyenkor még a felkészültebb szülők sem mindig tudják eldönteni, hogy rögtön orvosi segítséget kérjenek, vagy először otthon próbálják enyhíteni a tüneteket. Az alábbiakban összegyűjtöttük az árulkodó szimptómákat és a legfontosabb teendőket, ám ha a szülő tanácstalan, a legjobb telefonon tanácsot kérni az orvosi ügyelettől!

Honnan tudom, hogy kruppos a gyermekem?

A krupp két fő tünete a már említett ugató (vagy nyerítés-szerű) köhögés, valamint a nehezített, sípoló belégzés. Ezeken kívül az alábbi jelenségek segíthetnek a kór beazonosításában.

  • A gyermek láthatóan megijed a köhögéstől és a légszomjtól, ezért riadt, szorongó lesz, vagy vigasztalhatatlanul sír. Súlyos esetben az oxigénhiány hatására zavart tudatállapot is kialakulhat.
  • A beteg hangja nagyon rekedt, arca igen sápadt, szürkés, szeme alatt mély karikák lehetnek, súlyos roham esetén a szája/arca is elkékülhet.
  • Erős roham esetén a gyermek mellkasának egyes területei a belégzés során mélyen behúzódnak. Ez a kulcscsont felett, a bordaközi izmoknál valamint a rekeszizom mentén is jól látható. A légzőizmok túlterheltségét ún. orrszárnyi légzés is jelezheti.
  • Az ugató köhögés miatt öklendezés, esetleg hányás jelentkezhet.

Mit tehetünk otthon, kruppos roham esetén?

Kruppos roham jelentkezésekor a legfontosabb, hogy… 

Kaphat antihisztamint a kruppos gyerek?

Az orvosok véleménye ebben megoszlik. Egyesek javasolják, ugyanis az antihisztamin csökkenti a légutak duzzanatát, más szakemberek azonban nyálkahártya-szárító hatása miatt nem ajánlják.

1.       gyermekünket mielőbb megnyugtassuk, hiszen a sírás tovább fokozza a nyálkahártya duzzanatát. Ehhez fontos, hogy a szülő ne essen kétségbe, hiszen a pánik könnyen „átragad” a kicsire. 

2.       mihamarabb hideg, párás levegőre vigyük a beteget. Amennyiben kint elég hideg van, a legjobb, ha pokrócba bugyolálva kiállunk vele az erkélyre, udvarra, vagy a nyitott ablak elé. Melegebb időben célszerű maximum fokozaton beindítani a hidegpárásítót, lehetőleg sós gyógyvízzel. Jobb híján az is segíthet valamicskét, ha bezárkózunk a fürdőszobába, megnyitjuk a hidegvizes csapokat és mellé ültetjük a gyermeket. Kerüljük viszont a meleg párát és az inhalálást, ezek ugyanis súlyosbítják a tüneteket! Kiegészítő kezelésként sópipával is próbálkozhatunk.

Ha a gyermek légzési problémái 15-20 perc után sem enyhülnek a hideg, párás levegőn, és a kruppos roham először jelentkezett (tehát nincs otthon külön erre a célra felírt szteroid tartalmú gyógyszer), azonnal az ügyeletes orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a tünetek súlyos problémára utalnak (a gyermek elkékül, mellkasa látványosan behúzódik, a sípoló légzés nyugalmi állapotban is állandósul) tilos mérlegelni; azonnal mentőt kell hívni!

Krupp kezelése a kórházban

Az ügyeletre érkezve ellenőrzik a gyermek légzését, és ha szükséges, kortikoszteroidot adnak be, vagy epinefrint inhaláltatnak. (Az utóbbi 10-20 perc alatt helyreállítja a gyermek légzését, ám hatása csak kb. 2 óráig tart.) Ezt követően az orvos dönthet a kórházba utalásról.

Állapotának gyors javulása esetén (ha a köhögés hurutossá válik és sípoló légzés sem jelentkezik) 1-2 nap után hazaengedhetik csemeténket, de sok esetben több napos (akár egy hetes) kórházi tartózkodásra is szükség lehet. Ennek során hidegpárával, szükség esetén gyógyszerek inhaláltatásával tágítják a légutakat, ha pedig kiszáradás veszélye áll fenn, infúziót is alkalmaznak.

Hogyan előzzük meg a kruppot?

Mivel a krupp általában vírusfertőzés hatására alakul ki, minden általános immunerősítő módszer (pl. probiotikumok, c-vitamin, grapefruitmag-csepp, echinacea) segíthet a megelőzésében. Már kialakult vírusfertőzés esetén megelőzhetjük a kruppos rohamot, ha éjszakára kitárjuk az ablakokat a gyerekszobában és folyamatosan működtetjük a hidegpárásítót, lehetőleg sós gyógyvízzel. Ezt érdemes minden éjszaka alkalmazni, egészen a teljes gyógyulásig, hiszen a nyugodt nappalokat sokszor újabb éjszakai rohamok követik.

Őri Solymos Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

NOW 0640 Kid C vitamin 500mg - Cseresznye ízű rágótabletta (100 db)NOW 0640 Kid C vitamin 500mg - Cseresznye ízű rágótabletta (100 db) (NOW)
Kellemes, cseresznye ízű 500 mg-os C-vitamin rágótabletta, természetes C-vitaminban gazdag acerolával.
+- 4.669 Ft/db db Beteszem a kosárba
Dr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony cseppDr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony csepp
Természetes grapefruitmagból sajtolt kivonat, 1026 mg garantált,polifenol hatóanyag-tartalommal!
+- 6.190 Ft/db db Beteszem a kosárba
NOW 4660 Echinacea 400 mg (100 db)NOW 4660 Echinacea 400 mg (100 db) (NOW)
A kasvirág gyökeréből nyert kivonat hatékony vírus-, gomba- és baktériumölő.

2022.11.30-as lejáratú termék. A készlet erejéig!
+- 3.999 Ft/db db Beteszem a kosárba





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass