Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  5 dolog, amit eddig nem használtunk a konyhában, pedig kellett volna!

» Kurkuma
» Rebarbara
» Mandulaolaj
» Tönkölybúzaliszt
» Nyírfacukor
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

5 dolog, amit eddig nem használtunk a konyhában, pedig kellett volna!

2019.01.16.
Címkék: aminosav   ásványi anyag   búza   emésztés   fűszer   kurkuma   nyírfacukor   olaj   vitamin   zöldség  

Kurkuma, rebarbara, mandulaolaj, tönkölybúzaliszt, nyírfacukor. Hallott róla, de még nem próbálta? Akkor itt az ideje!

Kurkuma

A gyömbérfélék családjába tartozó fűszernövényt indiai sáfránynak is szokták nevezni. Már Marco Polo is említette feljegyzéseiben, jelenleg főleg Kínában, Indiában, Indonéziában, Dél-Amerikában termesztik. 

  • Miért jó? Kiváló fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, vérkeringés javító, vértisztító, májvédő szer, ráadásul magas antioxidáns tartalommal bír. Ezen kívül elősegíti a sebgyógyulást és gátolja a vérrögök kialakulását. Segíti az emésztést, javítja az étvágyat.

„A kurkumin (diferuloylmethane) az egyik leghatalmasabb és legígéretesebb kemopreventív és a daganatellenes szer a világon. Epidemiológiai bizonyítékok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik nagy dózisban fogyasztják a fűszert, alacsonyabb rák előfordulási rátával rendelkeznek” – mondta Byron J. Richards klinikai táplálkozás szakértő a kurkumin hihetetlen erejéről a rák elleni küzdelemben. (Az idézet forrása: naturahirek.hu)

  • Hogyan használjam fel? A kurkuma az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb fűszere, de rengeteg egyéb felhasználási módja van. Hozzáadhatjuk főzelékhez, húsleveshez, rizshez, pirított zöldséghez, palacsintához, sőt, az avokádókrémet is feldobhatjuk vele. Japánban  gyógyteaként is fogyasztják. 
  • Mire figyeljek? Csak kis mennyiségben alkalmazzuk, így kellemes, narancsra és gyömbérre emlékeztető aromát kölcsönöz az ételnek.

Rebarbara

A keserűfűfélék családjába tartozó zöldség a 18. század óta használatos a konyhában. Őshazája Észak-Kína, Mongólia és Tibet. Érdekesség, hogy neve azt jelenti, hogy a barbárok gyökere.

  • Miért jó? Vitaminokban (A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin), ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, vas, szelén, foszfor, kálium) és aminosavakban gazdag. Miután kiváló béta-karotinforrás, véd az érelmeszesedés és a szívinfarktus ellen is.
  • Hogyan használjam fel? Jellegzetes fanyar, savanykás íze miatt ajánlott más gyümölccsel (alma, körte, eper, stb.) társítani. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, ivólevet, kompótot, sőt, pitében, lepényben is finom. Ezen kívül érdemes kipróbálni leves vagy saláta összetevőjeként is.
  • Mire figyeljek? Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyél/szár alkalmas. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy friss legyen a rebarbara. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy körmünket kissé belevájjuk a szárba, ha elkezd nedvedzeni, akkor jó. Fontos, hogy felhasználás előtt a rebarbarát mindig meg kell hámozni (spárgához hasonlóan), valamint az is lényeges, hogy az elkészítéséhez ne használjunk alumíniumedényeket, mert megfeketíti őket az oxálsavtartalma.

Mandulaolaj

A mandulaolajról sokan tudják, hogy remek kozmetikai szer, még maga Kleopátra is használta! A világossárga színű mandulaolaj megszünteti a szárazságot, enyhíti a bőrbetegségek tüneteit, valamint rendszeres használatával némiképp lassítja a bőröregedést. Ám nemcsak a fürdőben, hanem a konyhában is hasznát vehetjük ennek a multifunkcionális olajnak!

  • Miért jó? A B vitaminokban (B1, B2, B6) és Omega-9 telítetlen zsírsavakban gazdag mandulaolaj emésztési problémák, hurutos betegségek és tüdőgyulladás enyhítőjeként ismert, továbbá érdemes róla tudni, hogy javítja a koleszterinszintet, enyhíti az éhségérzetet és méregtelenít is.
  • Hogyan használjam fel? Lágy, édeskés ízű, így kiválóan alkalmas szárnyas húsok, halak, saláták, szószok, levesek, sütemények, dzsemek ízesítésére.
  • Mire figyeljek? A keleti konyha kedvelt olaja csak hőkezelés nélkül alkalmazható a konyhában, vagyis alkalmazása után az ételeket már nem ajánlott hőkezelni (melegíteni).

Tönkölybúzaliszt

Mintegy 8000 éve került a Kárpát-medencébe a tönkölybúza. Betakarítása során a szemekről nem távolítják el a külső héját, így a tönkölybúza hosszabb ideig friss marad. Érdekessége, hogy bármilyen talajon képes megélni.

  • Miért jó? Kiváló immunerősítő hatású, csökkenti az érelmeszesedést, a koleszterinszintet, és jótékonyan hat az idegrendszerre. A hagyományos gabonaféléknél kevesebb széndhidrátot tartalmaz, ezért ajánlott cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak. Szerencsére könnyen emészthető, hiszen kétszer annyi rostot tartalmaz, mint például a fehér liszt. Rendkívül sokat tartalmaz a következőkből: kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas, cink, mangán, valamint megtalálható benne a teljes B-vitamin-csoport a B12-vitamin kivételével. Az aminosavak közül az aszparaginsav, glutaminsav-, alanin-, metionin-, prolin-, leucin-, izoleucin-, tirozin-, fenil-alanin- és lizintartalma is nagy. 
  • Hogyan használjam fel? Készíthetünk belőle kenyeret, péksüteményeket (kalács, piskóta, stb.) és tésztát is. A fehér búzalisztet tulajdonképpen bármikor helyettesíthetjük tönkölybúzaliszttel. Előnye, hogy később romlik/penészedik meg a tönkölybúzalisztből készült pékáru, mint a fehér lisztből.
  • Mire figyeljek? Említettük, hogy a tönkölybúza szemekről nem távolítják el a külső héját. Emiatt nagyon fontos, hogy kizárólag ellenőrzött forrásból származó, vegyszermentes terméket vásároljunk, így elkerülhetjük a héjon tanyázó vegyszerek okozta problémákat (allergia, egyéb betegségek, stb.)

Nyírfacukor

Az egészséges táplálkozás híveinek, a cukorbetegeknek vagy a candida-diétán lévőknek sokszor gondot okoz, hogy mivel helyettesítsék a finomított fehér cukrot. Szerencsére itt van nekünk a méltán népszerű nyírfacukor, ami egy természetes cukorféle.

  • Miért jó? A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást. A nyírfacukornak 7-es a glikémiás indexe, míg a hagyományos barna- és fehércukroké 68-100 közötti. Ez az index azt mutatja, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben.
  • Hogyan használjam fel? Íze, megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, úgyhogy a receptek megváltoztatása nélkül készíthetünk vele hideg-meleg ételeket, italokat, lekvárokat, stb..
  • Mire figyeljek? Érdemes fokozatosan áttérni a nyírfacukorra. A kezdeti 4-5 hetes hozzászokási szakaszban esetenként hasmenés okozhat az arra érzékenyebbeknél. A hashajtó hatás napi küszöbértéke felnőtteknél 150 g, gyermekek esetében 40 g.

Kató Iringó


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termék-kategóriák






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass