Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Szépségápolás sport előtt és után

2019.03.25.
Címkék: fürdő   gőzfürdő   masszázs   szauna   testápolás  

Bármilyen mozgásformát űzünk, tudnunk kell, hogy edzés közben nemcsak az izmaink dolgoznak, hanem a bőrünk is nagy igénybevételnek van kitéve. Összegyűjtöttünk most 7 tippet, hogy sportolás előtt és után mik azok a fortélyok, amiket érdemes szem előtt tartani bőrünk egészsége és szépsége megőrzésének érdekében.

1.) Smink nélkül

Azt gondolnánk, hogy manapság már minden nőnek magától értetődő, hogy nem megy edzeni kisminkelt arccal, mégis nagyon sokszor tapasztalhatjuk, hogy fiatal lányok nem képesek lemondani a make-upról a testedzés idejére. Pedig ha fizikai igénybevétel alatt is viselik az esetenként túlságosan vastag vakolatot az arcukon, akkor nagyon sokat ártanak a bőrüknek. A smink ugyanis - főleg az alapozó, púder - elzárja a pórusokat, és akadályozza az izzadást. Tehát legyen nálunk mindig sminklemosó, hogy sportolás előtt meg tudjunk szabadulni a sminktől.

Szintén rossz szokás, ha túl szoros copffal vagy konttyal állunk neki edzeni. Ne tegyük, ezzel károsíthatjuk a haj szerkezetét, ami végül akár hajhulláshoz is vezethet. Ha nem szeretnénk, hogy mozgás közben folyton a hajunkkal kelljen törődni, mert a szemükbe lóg, akkor kössük össze, viszont csak lazán.  

2.) Kint vagy bent?

Beltéri sportoknál nem különösebben fontos az arc krémezése edzés előtt, de kültérieknél igen. Ha például kimegyünk futni a szabadba, akkor a hideg levegőtől és a széltől kicserepesedhet az ajkunk és kiszáradhat a bőrünk, ezért tanácsos már mozgás előtt bekenni az arcunkat könnyű, ugyanakkor jól fedő hidratáló krémmel (pl.: körömvirágkrém kivonatúval), és ajakírral a szánkat.

Síelés esetén nagyobb felkészülésre van szükség: a hó a napfény 80%-át visszaveri, ezért legalább 15-ös fényvédő faktorú naptejjel kenjük be az arcunkat, nehogy leégjen.

3.) Sport utáni szauna

Ha van rá lehetőségünk, akkor sportolás után szaunázzunk! Ez egyrészt ellazít, másrészt a meleg hatására kitágulnak a pórusok, beindul a vérkeringés és a fokozott izzadás, ezzel együtt a méregtelenítés is.

Ha még nem szoktunk hozzá a szaunázáshoz, akkor csak fokozatosan emeljük a bent töltött percek számát. 10 perc szaunázás már jónak számít, utána persze a zuhanyzásra és pihenésre is időt kell szánni, semmi esetre se siessünk! Már havi 1-2 alkalom szaunázással sokat tehetünk egészségünk és szépségünk megőrzéséért.

4.) Sport utáni gőzkamra

Ha a 90-100 fokos szaunát túl melegnek tartjuk, akkor kiválthatjuk a kevésbé megterhelő és könnyebben elviselhető gőzkamrával, ahol többnyire csak 40-60 fok van. A gőzkamra azért is jobb a szaunánál a bőrünk szempontjából, mert itt magasabb (80-100%-os) a páratartalom, emiatt a bőr könnyebben tud megtelni nedvességgel, és a pórusok jobban ki tudnak tisztulni.

5.) Masszázs edzés után

A sport utáni masszázs (pl.: sport-, svéd-, zsírégető-, cellulit-, dörzs-, nyirokmasszázs, stb.) szintén jó ötlet, hiszen nemcsak a léleknek tesz jót, hanem a testnek is: segíti a regenerálódást, csillapítja a fájdalmat, serkenti a vérkeringést, fokozza a bőr alatti kötőszövetek oxigénellátását, anyagcseréjét, valamint késleltetheti a bőr öregedését is.

Arról nem beszélve, hogy az edzés utáni masszázs elüldözheti a másnapi izomlázat, ugyanis hatására a felgyülemlett tejsav hamarabb távozik. Azt is kérhetjük, hogy a masszőr használjon izomlazító, izomnyugtató krémeket. Ez is egy fortély, amit bevethetünk egészségünk és szépségünk megőrzésének érdekében.

6.) Sport utáni váltakozó zuhany

Ha esetleg szaunázásra, gőzkamrára vagy masszázsra nincs lehetőségünk, még mindig ott van nekünk a váltakozó zuhany! Ennek az a lényege, hogy pár percig forró vízzel tusolunk, utána pedig egy fél perces hideg vizes szakasz következik, majd újra forró. Ha ezt 3-4X megismételjük, biztosak lehetünk benne, hogy beindul a vérkeringésünk, felgyorsítjuk a regenerációt, illetve testünk-szellemünk egyaránt felélénkül.

A hőmérsékletváltozás bőrünk rugalmasságára is pozitív hatással van, hiszen a meleg miatt kitágulnak a pórusok, a hideg miatt viszont összehúzódnak. Legjobb, ha tusoláshoz semleges pH értékű szappant vagy tusfürdőt használunk.

7.) Sport utáni hidratálás

Ez belülről és kívülről egyaránt fontos. Belülről: fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg vizet, lúgosat. Így elkerülhetjük, hogy bőrünk szárazzá, rugalmatlanná váljon. Kívülről: természetes eredetű, gyógynövényes, minőségi krémet használjunk hidratálásra, ami nem tartalmaz kőolajszármazékot és egyéb egészségkárosító anyagokat. Alkalmanként nedvességpótló pakolásokat, géleket, sőt, bőrradírt is bevethetünk!

Kató Iringó


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Bioszauna Bazaltköves masszázs Dörzsmasszázs

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Fitness Smink





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass