Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Egészséges táplálkozás 4. - Étkezés gyorsan, de egészségesen

2012.06.25.
Címkék: biozöldség   vegetáriánus  

Vannak olyan napok, amikor csak pár percünk van kiugrani a munkahelyünkről ebédet venni, vagy késő estig a városban kell rohangásznunk, és mindenképpen az adódó lehetőségekből kell okosan választanunk. De ne áltassuk azzal magunkat, hogy a hiányzó vacsorát ki tudjuk váltani egy adag pogácsával vagy egy csokis croissanttal.

Legtöbben persze nem szánt szándékkal „bűnöznek”, egyszerűen nincs idejük és energiájuk kitalálni, hogy hol vehetnének egészséges ételt magunknak a nagy rohanásban, vagy hova ugorhatnának be két percre, egy gyors ebédre vagy vacsorára.    Azokat a helyeket szedtük össze, melyekben egy munkahelyi menzakaja áráért ehetünk viszonylag egészséges ételeket, és lehetőség szerint azonnal. Az is végigvesszük, hogy olyankor, amikor nem ideálisak a körülmények, mit válasszunk. 

Internetes ételrendelés

Viszonylag jó megoldás, ha neten rendelünk ételt, amennyiben alaposan megválasztjuk, hogy ki főz nekünk. Kóstoljuk végig a következőket:

Pár hetes tesztelés után nyilván látszik majd, hogy ki a mi ideális kuktánk, kinek a főztje ízlik a legjobban.

Indiai gyorsétterem

  • Szerencsére ma már egyre több indiai gyorsétterembe futhatunk bele, ezekben jó eséllyel fogunk találni magunknak egészséges, ízletes ételeket, sőt, szinte bármit választhatunk, (az édességek kivételével).
  • Sokféle saláta, zöldséges és húsos egytálétel csábítja a vendégeket, melyeket nyugodt szívvel végigkóstolhatunk. Jó minőségű alapanyagok, emésztést serkentő fűszerezés, változatos ízek várnak. Ez végre egy olyan konyha, ahol vegetáriánusok is jóllakhatnak.

Falafel

  • Itt is elengedhetjük magunkat. A csicseriborsó fasírt, a párolt és nyers zöldségek esetén nincs fogyasztási limit, viszont semmiképpen ne locsoljuk tele a salátánkat salátaöntettel. A pitából mindig teljes kiőrlésűt válasszunk. 
  • Az itt kapható mézes török édességeket és a legendás csokitortát inkább nem ajánljuk, de számtalan turmixot lehet választani, és desszertszámba megy a nyári hónapokban folyamatosan kapható tejszínes eperlevesük is, ami olyan, mint egy pompás gyümölcshab.

Török gyorsétterem

  • Elég jó megoldás egy török gyorsétterem is, mert általában széles a kínálat, amiből választhatunk. Egy gyros tál, pita nélkül vagy egy adag joghurtos padlizsán biztosan nem fekszi meg a gyomrunkat.
  • A tiltólistás ételek sora itt már hosszabb, legyünk óvatosak a finom „török pizzával”, a sült tejberizzsel és az egytálételekkel, és persze behunyt szemmel haladjunk el az édességek hosszú sora előtt. A török édességek ugyanis még az átlagosnál is édesebbek és kalóriadúsabbak.

Piac

  • Az egyik legjobb megoldás, ha jó minőségű zöldséghez-gyümölcshöz akarunk jutni, hogy beugrunk egy piacra, és veszünk 1-1 kg idényzöldséget és gyümölcsöt. Keressük az őstermelőket, a kisebb standokat, asztalokat, és ha nem vagyunk benne biztosak, kérdezzünk rá, hogy hazai terméket árulnak-e. Ez azért fontos, mert a külföldről behozott zöldséget és gyümölcsöt általában zölden szedik le, és vegyszerekkel kezelik. 
  • Általában jó minőségű tejtermékhez is könnyen hozzájuthatunk, különféle sajtokhoz, joghurtokhoz, kefirekhez, és különféle magokat is vehetünk nassolnivalónak.
  • A legtöbb piacon találhatunk bioboltot, mindenféle tönkölylisztből készült, egészséges péksüteménnyel.

Főzelékfaló

  • Óvatosan a főzelékekkel, hiszen ezek többnyire rengeteg liszttel készülnek. Ha mégis főzelékre vágynánk, előtte nyugodtan kérdezzük meg, hogyan készítették. Sokkal jobban járunk, ha natúr csirkemellet eszünk salátával vagy párolt zöldséggel.
  • Ne vegyünk rántott zöldségeket, húsokat (ezekben a lisztes panír a laktató), és hanyagoljuk a hagyományos köreteket és édességeket is.

Nagyi Palacsintázója

  • A Nagyi Palacsintázója nem az a hely, ahol könnyű szénhidrát-szegény ételt találni. Palacsinta helyett inkább  válasszunk valamilyen levest. De semmi tragédia nincs akkor sem, ha néha becsúszik egy brokkolis-csirkés vagy sonkás palacsinta.

Élelmiszerboltok, hipermarketek

  • Ha csak arra van időnk, hogy kiugorjunk egy élelmiszerboltig, jó hír, hogy jobb helyeken már lehet kimért vagy kész salátákat kapni.  A pultnál rezzenéstelen arccal haladjunk el a majonézes saláták, casino-tojások, sonkatekercsek előtt, és kizárólag nyers salátát vegyünk kimérve, öntet nélkül, és azt is csak akkor, ha éppen idény van. Persze, annak legyünk tudatában, hogy ennek a frissessége is hagyhat maga után kívánnivalót. Öntetet nyugodtan készíthetünk magunk is, pl. olíviaolaj és citromlé vagy natúrjoghurt és mustár, torma, esetleg füstölt sajt összekeverésével.
  • A dobozos, kész saláták közül hagyjuk ott az összeset, amiben hús vagy majonézes öntet van, mert rizikós is, kalóriadús is. Amivel nem bukhatunk nagyot, az a görög saláta.
  • Esetleg vehetünk előre csomagolt, nyers, zacskós salátát is, és hozzá répa vagy bébirépa-konzervet, (a kukoricával óvatosan bánjunk, tele van cukorral), sajtot, friss sonkát. Ha dúsítani akarjuk a salátánkat, keverjünk hozzá mandulát, diót, kesudiót. De vigyázzunk, ez nagyon megnöveli a kalóriatartalmát, ezért maximum 5 dkg-ot adjunk hozzá. 
  • Váratlanul szerencsénk is lehet, ha az adott üzletben van bio-szekció, hiszen ez nagyon jó minőségű alapanyagokat garantál.

Hagyományos gyorséttermek

  • Ha végképp nincs más lehetőség, ehetünk hagyományos gyorséttermekben is, de kizárólag salátát, (esetleg natúr csirkehússal), mindenféle salátaöntet nélkül. Majonézt, mustárt, ketchupot se öntsünk a salátára, mert ezek is tele vannak cukorral. A világ legunalmasabb salátájához jutunk így, melynek alapanyagai kifejezetten ízetlenek, de ezeken a helyeken még  mindig így járunk a legkevésbé rosszul.
  • Szigorúan tilos viszont a hamburger, az összes édesség, a fagylalt, a shake, a sült krumpli.

Kínai gyorséttermek

  • Tudnunk kell, hogy a kínai gyorséttermek fényévekre vannak a hagyományos kínai konyhától, mely egészséges, ízletes és értékes táplálékot kínál.
  • Egy kínai gyorsétteremben viszont minimálisak a lehetőségeink, mert az ételek mind nátrium-glutamáttal készülnek. Ez egy olyan ízfokozó, mely sokaknál fejfájást, kipirosodást okoz, (ún. kínai étterem-szindróma), és jóval elterjedtebb, mint hinnénk, pl. a Vegetának, és számos szósznak, fűszerkeveréknek, félkész ételpornak is ez az egyik alapanyaga. Így aztán a kínaiban a különféle egytálételeket rögtön elfelejthetjük, az illatos-omlós csirkéről és más rántott fogásokról pedig azért kell lemondanunk, mert a panír megszívja magát zsiradékkal.
  • Ha mégis nagyon korog a gyomrunk, és csak egy kínai gyorséttermet látunk a közelben, két dolgot azért nyugodtan ehetünk: káposztasalátát és párolt zöldséget.

Tóth Ágnes  


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termék-kategóriák






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass