Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Variációk a gabonára

2011.04.01.
Címkék: búza   főzés   gyerek   recept  

Mindannyian tudjuk, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt kellene ennünk, de mit tegyünk, ha olyan jól esik egy szelet ropogós félfehér? Nagyobb kérdés az, hogy gyermekünknek a kiflicsücsök után milyen gabonaféléket adjunk. Mi az, amivel nemcsak egészségüket őrizhetjük meg, de a helyes táplálkozás alapjait is elültethetjük bennük?

Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy más-más gabonafélékkel színesítsük a picik étrendjét, elkerülve a túl sós vagy épp cukros péksütemények fogyasztását. A gyermekek 1-3 éves korban a maximálisan ajánlott sómennyiség négyszeresét fogyasztják el, ami nagyban köszönhető a sós kenyérféléknek is. A cukros péksütik, fánkok és társai pedig a gyermekkori elhízásért és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásáért lehetnek felelősek – figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT)

Változatos gabonafélék

Bár ebben az életkorban még a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás is biztosíthatja a napi rostszükségletet, már érdemes megismertetni gyermekeinkkel a különböző gabonaféléket.

Az ebédhez tálalhatunk például köretként zöldséges párolt kölest vagy hajdinát. Ez utóbbival, valamint árpagyönggyel gombócokat, töltelékeket is készíthetünk, vagy ezeket zöldséges levesek gazdagítására is használhatjuk. A búza megszokottól eltérő formáját szintén kipróbálhatjuk, például a kuszkuszt, ami tartalmas, mégis könnyed zöldfűszeres salátáknak lehet az alapja. A bulgurt - magyarosabb nevén búzatöretet - is érdemes megemlíteni: ez salátákhoz, és köretek készítéséhez kiváló.

Mennyi gabonát egyen a gyermek?

Tudta?

Egy napjainkban végzett felmérés rámutatat arra, hogy az 1-3 éves korú gyermekek étrendjében átlagosan öt-hatszor annyi fehér lisztből készült kenyérféle és pékáru szerepel, mint teljes értékű gabona.

Ez sajnos nagyban hasonlít a nagyobb gyermekek és a felnőttek rossz táplálkozási szokásaira, ami önmagában is egészségügyi kockázatot hordoz.

Azt, hogy az 1-3 éves korosztálynak hány gramm gabonafélét kell fogyasztania, nem könnyű pontosan meghatározni. A szakirodalom szerint ez a mennyiség 60-90 gramm között mozog, függően a gyermek súlyától, alapanyagcseréjétől, aktuális étvágyától, napközbeni aktivitásától, stb. Ha mindenből kerül az asztalra, amire ebben az életkorban szükség van, hagyatkozhatunk a gyerkőc étvágyára. Adjunk tehát bőven zöldséget, gyümölcsöt, sokféle cereáliát, tejterméket, amit egészítsünk ki egy kevés hússal, hallal. Ha változatos alapanyagokból, megfelelő módon főzünk, biztosak lehetünk abban, hogy helyes irányban haladunk, és minden szükséges tápanyagot megkap a gyermek. A pici gyermekek ízlése napról napra változik, így ha többféle alapanyagból főzünk, a válogatósabbak is csak nyerhetnek. Eközben változatos étrendre szoktatjuk a csemeténket, így teremtve meg egy életre az egészséges táplálkozás alapjait.

Müzli házilag

Ha tápanyagokban gazdag reggelit szeretnénk az asztalra tenni, készítsünk müzlit házilag. Ehhez áztassunk be búza-, rozs- vagy zabpelyhet illetve azok tetszőleges keverékét előző este. Amíg a rágófogak ki nem nőnek, a nagy pelyheket érdemes összezúzni, így még a legkisebbek is fogyaszthatják. Jó adag friss idénygyümölccsel - ennek hiányában fagyasztott gyümölccsel - jó ízű napindító, de őrölt magvakkal (mandula, dió, lenmag stb.) gazdagítva esszenciális zsírsavakhoz is juttathatjuk a kicsiket.

Receptek

Hajdinás zöldségleves

Hozzávalók 4 főre: 100 g hajdina, 200g sárgarépa, 100g zöldhüvelyű zölbab, 100g brokkoli, 50g póréhagyma, olaj, kevés só, kakukkfű, bazsalikom. (A zöldségek fajtája és aránya ízlés szerint alakítható!)

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és egy kevés olajon megpároljuk a kakukkfűvel, pici sóval ízesítjük. A hajdinát eközben óvatosan megpirítjuk, így jobban érvényesül az íze. Ha ezzel megvagyunk, összeöntjük a két edény tartalmát és bő 2 liter vízzel vagy húslevessel felöntjük, majd puhára főzzük. A bazsalikomot a főzés végén érdemes beletenni a jobb íz hatás miatt.

Színes köles köret:

Hozzávalók: fejenként 100g saláta cukkíni, 50g piros húsú paprika, 40g köles, olívaolaj, fokhagyma só, ízlés szerint oregano.

Elkészítés: Felkarikázzuk a cukkínit, majd az összezúzott fokhagymával együtt beletesszük a felhevített olajba, ezután többször átforgatjuk. A paprikát akkor adjuk hozzá, amikor már illata van, ezután pici vizet időnként aláöntve készre pároljuk Akkor lesz gusztusos a köretünk, ha a kölest külön készítjük el. Éppen úgy kell csinálni, mintha rizst párolnánk. Ha mindkettő kész, akkor rajtunk áll, hogy a szelethús mellé összekeverve kínáljuk, avagy külön-külön halmozzuk a tányérra. Reszelt sajttal megszórva egytál ételként is kínálható.

Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Táplálkozás Bébi





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass