Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Környezetkímélő tisztítószerek

2010.04.02.
Az Európai Unióban jelenleg több mint 100 ezer különböző, mesterségesen előállított vegyi anyag van forgalomban. Ezek az anyagok megtalálhatóak ivóvizeinkben, az élelmiszerekben, kozmetikumokban, tisztítószerekben, a gyermekruhákban, a bútorokban, az építési anyagokban, valamint a közlekedés és az ipar által kibocsátott szennyezésekben.

Sajnos még mindig elég keveset tudunk a szervezetünket, nap mint nap érintő tömérdek vegyület káros hatásairól, pedig szintetikus anyagaik nagymértékben terhelik környezetünket. A nagy gyártók javították ugyan termékeik összetételén, környezetvédelmi szempontból azért még mindig van tennivaló.

Lássuk, milyen konkrét mérgező hatással vannak a mosóporok és egyéb tisztítószerek szervezetünkre!

Egy négyszemélyes háztartás évente kb. 80 kg mosó-, és tisztítószert használ el. A mosóporok általában felületaktív, zsíroldó, fehérítő és tartósító anyagokat tartalmaznak, melyek a tisztításért, folt eltávolításért, az anyag megóvásáért felelősek.

A felületaktív anyagokból a petróleum, mint kőolaj származék erősen szennyezi környezetünket. A habzó és mosóaktív anyagok foszfát tartalma a tavakba, folyókba ömölve pedig algásodást okoznak, mellyel a víz oxigén tartalma annyira lecsökken, hogy számos élőlény kipusztulhat tőle.

Az emberi szervezetre is sokféle káros hatást gyakorolnak az említett kémiai vegyületek, pl., az erősebb vegyszerek bőrünkkel érintkezve, vagy belélegezve allergiás reakciókat, asztmát, hosszabb távon szervi elváltozásokat, rákot is okozhatnak.

A makacs szennyeződések makacs eltávolítására irányuló reklámkampányokkal a gyártók igyekeznek minél látványosabb eredményeket produkálni.

Ennek azonban ára van! Mégpedig az, hogy a mosás és tisztítás mechanikus erejének hiányát vegyszerekkel pótolják.

Annak ellenére, hogy a káros hatások mérséklése érdekében, a hatóságok a cégeket környezetkímélőbb alapanyagok használatára próbálják kötelezni, még mindig rendkívül nagy mennyiségű vegyszernek vagyunk kitéve napról-napra.

Van néhány tévhit és jó tanács, mosásra és tisztításra vonatkozóan, amelyeket érdemes megszívlelnünk mielőtt eldöntjük mire, milyen tisztítószert használunk!

  • A hagyományos eljárásokkal és szerekkel sok esetben tökéletesebb eredményt érhetünk el, mint a korszerű vegyszerekkel. A hétköznapi szennyeződéseket sok esetben egy egyszerű száraz, vagy vizes letörléssel, némi dörzsöléssel el lehet távolítani.
  • Szerkesztő kedvence: Öko háztartási tisztítószer koncentrátum

    Vegyszert csak akkor használjunk, ha valóban szükséges, akkor is a lehető legkisebb mennyiségben. A "gyakrabban, kevesebbet" elv vezéreljen a takarításban! A kevesebb vegyszer alkalmazása nem jelent feltétlenül rossz higiéniai körülményeket - és fordítva. Szennyvízülepítőkben még a lebomlásért felelős hasznos baktériumokat is megölik a nagy mennyiségű zsíroldó és fehérítő szerek. Öblítők, WC tisztítók, a hypo takarékos használata csökkenti a vízszennyezést!
  • Az előírt mennyiségnél nagyobb adagban felhasznált vegyszer környezetkárosító hatásán túl, rongálhatja a tisztítandó felületet, csökkenti a tisztítás hatékonyságát.
  • A mosógépet mindig rendeltetésszerűen kell használni, különben hatalmas mennyiségű vizet és energiát fog elpazarolni. Érdemes ezért mindig tele mosást indítani, és ha nem gyűlik össze egy tele mosás, akkor meggyőződni arról, hogy a gép fél mosásra van-e beállítva. A programgombok beállítását se felejtsük el ellenőrizni, mielőtt megkezdjük a mosást. A túl magas hőmérséklet rongálja az anyagot.
  • A centrifugát csak addig járassuk, amíg nedves a ruha, ne járjon fölöslegesen még a megszáradt ruhával.
  • Minél enyhébb hatóanyagú foszfátmentes, semleges kémhatású, környezetkímélő tisztítószert válasszunk!
  • A „növényi nyersanyagból készült” felirat önmagában nem garantálja a termék környezetbarát összetételét. Tökéletesen ÖKO tisztítószer nincs, ezért a „zöld” termékeket is takarékosan kell használni!
  • A „biológiai” címke azt jelzi, hogy a por tartalmaz olyan enzimeket, amik langyos vizű mosáskor segítik a foltok felszívódását, de nem ugyanaz, mint a „biológiailag lebomló” elnevezés.
  • A fáradt olajból készült szappan, inkább tekinthető környezetbarátnak, mint a különböző peszticid (növényvédő szerek) és műtrágya alapú növényi tisztítószer. Számít tehát, hogy a növényi alapanyagú termék vegyszerezett környezetből származik-e, vagy öko termesztésből.
  • Mosó és tisztítószerek használata közben szellőztessünk és használjunk gumikesztyűt!
  • Olyan tisztítószert vásároljunk, amelyen könnyen követhető útmutató, adagolási tanács van feltüntetve.
  • A konyhai mosogatószivacs, vagy törlőkendő hamar elhasználódik, kórokozókkal telítődik, ha ritkán mossák ki vagy öblítik.
  • A nem megfelelően szellőztetett, sötét fürdőszobában, könnyen elszaporodnak a penészgombák. Ha szükséges a vizes helyiségbe szereltessünk fel ventillátort. Fürdés, zuhanyozás után pedig töröljük szárazra a szilikon fúgákat.
  • A gombák nemcsak meleg, párás helyeken fordulnak elő, megtalálhatóak hűtőszekrények polcaira tapadt élelmiszermaradványokon is, sőt a mélyhűtő rekeszeiben is. A hűtőszekrényekben képződő kondenzvíz nyirkos, párás közegében a gombák, sőt még az algák is könnyen megtelepszenek. Mivel előszeretettel támadják meg és teszik tönkre a gumitömítéseket, ajánlott a mélyhűtőt, hűtőt is évente többször teljes leolvasztással együtt kimosni, szárazra törölni. Ha valami kiömlött, megpenészedett szintén ne késlekedjünk a tisztítással.
  • A klór tartalmú erős tisztítószerek hosszútávon károsabbak az egészségre, mint a penészgomba.

Összességében elmondhatjuk, hogy ideális tisztítószerről csak biológiailag lebomló, foszfátmentes, környezetkímélő termék esetében beszélhetünk.

Ha módunk van rá, vásárláskor válasszunk újrahasznosítható és anyagtakarékos csomagolást! Mosó, vagy mosogatógéphez való tisztítószereknél fontos szempont a tisztítás hatékonysága és az energiatakarékosság.

A környezetbarát anyagok amellett, hogy természetesebbek, hosszú távon költségkímélőbbek és az egészséget is kevésbé károsítják.

Alkalmazásuk talán csak a kezdeti időszakban kíván nagyobb odafigyelést, később azonban ez a fajta környezettudatosság, életmódunk fontos és nélkülözhetetlen részévé válik.

Sok sikert kívánunk!


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass