Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Terhesség alatti vizsgálatok

2007.05.08.
Címkék: terhesség   ultrahang   vizsgálatok  

A terhesség alatt végzett vizsgálatok célja, hogy felmérjék a várandós nő egészségi állapotát, megelőzzék, illetve idejében felismerjék és kiszűrjék a különböző elváltozásokat, valamint képet kapjanak a fejlődő magzatról.

Első terhességi vizsgálat

Az első terhességi vizsgálatra terhességi teszt pozitív eredményekor érdemes jelentkezni. Mint tudjuk a tesztek sokszor csalókák tudnak lenni, ezért érdemes orvoshoz fordulni, aki a szükséges citológiai és kolposzkópos szűréssekkel, illetve tapintással és ultrahangvizsgálattal megállapítja a terhességet.

Az első alkalommal az orvos megállapítja a méh helyzetét, nagyságát, és ebből következtet a terhesség korára is. Hüvelyváladékot, kenetet vesz az esetleges hüvelyfertőzések felderítésére, illetve a daganatos betegségek felismeréséhez (rákszűrés). Az orvos a kismama testsúlyát és a magzat szívhangját minden vizsgálat alkalmával feljegyzi, a várható értéktől való eltérés alkalmával figyelmezteti. Az utolsó menstruáció ideje nagyon fontos, mivel onnan számolja ki az orvos a szülés várható időpontját.

Ekkor kerül sor az adatok rögzítésére, ahol az orvos elmondja a kismama teendőit és a körzeti védőnőhöz, küldi. A védőnőtől kapja meg a várandósok kiskönyvét, amelybe minden vizsgálat eredménye bekerül. A kilenc hónap alatt a védőnő több tanácsadásra is várja a kismamát, esetleg az édesapával együtt. A tanácsadás során terítékre kerülnek az adott időszakkal kapcsolatos tudnivalók, a várható vizsgálatok, a baba fejlődése és gyakorlati dolgok is, mint például a megfelelő melltartó vagy a babakelengye összetétele.

Terhesgondozásra havonta egyszer kerül sor, de a szülés közeledtével gyakorisága heti egy alkalmakra nő. Minden alkalommal sor kerül a vérnyomás, testsúly, szükség esetén vizelet és vérvizsgálatra. Majd megvizsgálja a méh helyzetét, nagyságát. A terhesgondozásba vételnek a 12. terhességi hét előtt meg kell történnie, mert a szülési segélyre csak az jogosult, aki a 12. hét előtt megjelent a gondozáson.

Laborvizsgálatok

Vizeletvizsgálat

Minden trimeszterben elvégzik a vizeletvizsgálatot. A vizsgálat a veseműködés ellenőrzését, valamint a különböző fertőzések, kiszűrésére szolgál.

Terheléses vércukor vizsgálat

A vizsgálat egy éholmi és 75g szénhidrát (cukoroldat) elfogyasztását követő két órával történő vércukorszint meghatározásából áll. A cukorbetegség illetve a terhesség alatt kialakuló cukorbetgség kiszűrésére szolgál. A 16. hét táján végzik, de ha a családban fordult már elő cukorbetegség, akkor megismétlik.

Vérkép

A vércsoport meghatározás a terhesség elején történik, az első vérvétel alkalmával. A rendszeres vérképkövetés nagyon fontos, hisz a vörösvérsejtek, hemoglobin, és a hematokrit csökkenésével vashiány állhat fent.

VDRL- Hepatitis-B szűrés

A VDRL a szexuális úton terjedő fertőzés (vérbaj) kiszűrésére szolgál. A Hepatitis-B szűrés kötelező vizsgálat a fertőző májgyulladás kiszűrésére. Amennyiben az eredmény pozitív, a megszületendő babára, valamint a családra további járványügyi teendők vonatkoznak.

AFP vizsgálat

Az anyai véréből az alfa-fötoprotein (AFP) mennyiségének vizsgálatát. Az AFP egy, a magzat mája által termelt fehérje, mely normális körülmények között csak igen kis mennyiségben jut az anya keringésébe. A magzat egyes rendellenességei, elsősorban a (velőcsőzáródási rendellenességek, nyitott gerinc, hasfali záródási zavarok) esetén az AFP nagy mennyiségben jut át az anya keringésébe, így emelkedett értéket észlelünk. Alacsonyabb AFP érték utalhat a magzat kromoszóma rendellenességére. A magas, vagy alacsony AFP érték nem feltétlenül jelent kóros állapotot, hanem ennek eldöntése további vizsgálatokat tehet szükségessé.

Magasabb AFP-érték ikerterhességre, ritkán kóros terhességre utalhat, de az esetek 80%-ában teljesen normális terhesség esetén is előfordul.

EKG-vizsgálat

Az EKG-val vizsgálható a percenkénti szívverések száma, azok szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, ritmuszavarok, ingervezetési zavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, károsodása.

A kismamának érdemes minden egyes vizsgálat alkalmával, magával vinni a legújabb EKG, valamint vizelet- és vérkép eredményét. Így háziorvosa azonnal felismerheti az esetleges eltéréseket. Újabban az EKG-n túl a szív ultrahangvizsgálatát is javasolják, mert kitűnően jelzi a magas vérnyomás következtében kialakult szívterhelés mértékét.

Ultrahang

Az ultrahang vizsgálat az eddigi adatok szerint veszélytelen és a terhes kismamáknak sem kényelmetlen. Az ultrahang vizsgálattal tisztázni lehet a terhesség korát, az ikerterhességet, képet lehet kapni a magzatvíz mennyiségéről, valamint számos fejlődési rendellenesség diagnosztizálható. A terhesség alatt általában 3-4 alkalommal végeznek UH vizsgálatot.

CTG vizsgálat

A CTG vizsgálatot a terhesség 36 hetétől végzik. A cardiotocograph (CTG) készülékkel a magzati szívműködést és a méhösszehúzódásokat lehet megfigyelni. Így lényeges információt nyerhetünk a magzat méhen belüli állapotáról, a méhlepény és a méhizomzat működéséről. Mind az anya és a magzat számára veszélytelen eljárás, ami nem jár fájdalommal.

Genetikai vizsgálat

Régóta ismert, hogy az anyai életkor fontos szerepet játszik a magzati kromoszóma-rendellenességek, születési gyakoriságában. Emiatt, 35 év felett minden várandós anyukának ajánlott genetikai vizsgálatot csináltatni. Az anyai életkorhoz kapcsolható leggyakoribb kromoszóma-rendellenesség a 21-triszómia (Down-szindróma), a 18-as és a 13-as kromoszóma triszómiája. Ez azt jelenti, hogy az említett kromoszómákból a normális kettő (egy pár) helyett három fordul elő. A Down-szindróma teljes gyakorisága 1/1000 összes születés. A kockázat 40 éves korban már 2%, ami évente 1%-kal növekszik. A Down- szindróma ezzel a vizsgálattal 100%-osan kiszűrhető, de 2%-kal növeli a spontán vetélés kockázatát is.

Magzatvíz- vizsgálat

A 16. és 18. hét között kell elvégezni. A hasfalon átvezetett tűvel mintát vesznek a magzatvízből, mely mindig tartalmaz magzati sejteket. Ebből biztosan megállapíthatók bizonyos kromoszóma-rendellenességek, pl. nyitott hátgerinc. A vizsgálat minimális mértékben mégis növeli a vetélés kockázatát, ezért nem végzik el minden terhes nőnél. Az eredményre 4 hetet kell várni.

Természetesen ezen, kívül más vizsgálatok is előfordulhatnak, de azt az orvos dönti el, hogy mire van szükség - a kismama állapotától függően.

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass