Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Napenergia

2010.04.22.

A napenergia az egyik legfontosabb alternatív energiaforrás. A földre eső napenergia százezerszer több mint amennyire az egész emberiségnek szüksége van. A napból a földfelszínre körülbelül 70 - 80 MW/m2 energia érkezik.

Kimeríthetetlen, tiszta, szabadon hozzáférhető és mindenütt rendelkezésre álló energiaforrás. A fosszilis energiahordozókkal ellentétben a napenergia környezetkímélő energiaforrás. Felhasználása nem jár vízkibocsátással vagy légszennyezéssel. Egyszerű és minimális költséggel jár a működtetése és fenntartás. Nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat.

A napenergia felhasználásának legelterjedtebb területeit két fő csoportba sorolhatjuk; passzív- és az aktív napenergia-hasznosítás.

Passzív napenergia

A passzív napenergia lényege, hogy külön kiegészíthető eszköz nélkül hasznosítható. Megfelelő tájolással, üvegezéssel, hatékony szigeteléssel lehet használni épületek fűtésére. Ez a fajta beruházás nem igényel nagyobb költségvetést. Mindössze pár szabályt kell betartani.

Mire kell figyelni?

  • Megfelelő, hatékony szigetelésre
  • Megfelelő tájolásra - Pl. déli tájolású nagy ablakokat kell beépíteni, a kisebb hőigényű helyiségeket (pl. előszoba, WC, kamra) a ház északi részében kell kialakítani.
  • Az épületek szerkezete minél nagyobb hőtároló kapacitással rendelkezzen.

Aktív napenergia

1. Napkollektor (termikus)

2. Napelem (fotovillamos)

1. Napkollektor

A kollektor a Nap sugárzó energiáját hővé alakítja, ami felhasználható melegvíz előállítására, medencék vizének melegítésére és lakóházak fűtés-kiegészítésére. Több változata is létezik (levegős, vákuumcsöves, síkkollektor).

Levegős napkollektor

A levegős napkollektornál a napkollektoron levegőt fújnak át, ami a napenergia hatására megmelegszik, ezt a meleg levegőt pedig már fel lehet használni különféle célokra, például fűtésre, villamos energia generálására, stb.

Vákuumcsöves kollektor

A vákuumcsöves napkollektor ikerüveges változatának alapötlete a termoszüvegektől ered. A dupla üvegfal belső felére gőzöléses eljárással hordják fel az abszorberréteget. A külső üvegcső teljesen átlátszó. A beeső fény a belső üveg felületén hővé alakul, melyet az üvegcső belsejében elhelyezett fűtőcső továbbít a gyűjtőegységbe. Innen a rendszerben keringtetett folyadék a víztartályba szállítja az átvett hőt. A két üvegcső közötti teret vákuum tölti ki, amely a hőszigetelést biztosítja.

Síkkollektor

A síkkollektor a nap fényenergiáját alakítja át hőenergiává. Abszorbernek nevezzük azt a fémlemezt, ahol ez a folyamat végbemegy. Az abszorbert a jobb fényelnyelő képesség érdekében egy speciális bevonattal látják el. A modern, szelektív bevonatok többrétegűek, s megakadályozzák a visszaverődést. Ez a bevonat különböző válogatott fémek púdernél is finomabbra őrölt porából készül. Általában három réteget alkalmaznak. Az egyes rétegeket változó szemcsenagyság szerint hordják fel a fémlemezre vákuum alatt, így a tapadás és az eloszlás tökéletes. Ha pl. mikroszkóp alatt vizsgáljuk meg az ilyen bevonatokat, azt látjuk, mintha egy sűrű erdő felett repülnénk. Ágas-bogas felület, mely kiválóan elnyeli a fényt, de nem engedi a visszaverődést.

A kollektor minden tetőre felszerelhető, de saját lábakon álló külső állványra is rögzíthető. A napkollektor ideális dőlésszöge 30-60 fok között van, egész éves üzem esetén kb. 43fok. A napkollektort az északi féltekén déli irányba kell tájolni.

2. Napelem

A napelem abban különbözik a napkollektortól, hogy nem hőt, hanem elektromos áramot termel. Ezáltal jelentősen hozzájárul a háztartások, épületek energiaellátásához.

A napelem rendszerek több napelem táblából épülnek fel, melyeket a leggyakrabban a háztetőkön helyeznek el. (Egy napelemtábla mérete 125 x 63 cm ami mindössze 6,5mm vastag, ezzel a mérettel 45W teljesítményre képes.)

A napelemek a nap elektromágneses sugárzásának felhasználásával egyenáramot termelnek. A napelem által termelt villamos energiát egy un. inverter segítségével alakítják használható energiává.

A napelemet lehet csatlakoztatni a helyi hálózatra. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor azt az árammennyiséget, amit nem használunk fel átveszi a villamos hálózat, tehát nem kell a tárolására szolgáló akkumulátorokról külön gondoskodnunk.

Ha pedig éppen nem termel a napelemünk annyi áramot, amennyit felhasználunk, pl. a reggeli és esti időszakokban, vagy télen, akkor is lesz elegendő áramunk a hálózatból. Termelésünket és fogyasztásunkat egy speciális villanyóra méri, ami a bejövő és kimenő áramot is számolja, a végén pedig a kettő különbsége szerepel majd a számlán.

Ha sziget üzemben működik a napelem, akkor a helyben termelt energiát csak helyben használhatjuk fel, ekkor meg kell oldani az áram tárolását.

Ma még talán drága beruházásnak számítanak, de a növekvő energiaárak, az elemek hosszú élettartama, és az, hogy nem igényelnek karbantartást, garantálják, hogy a befektetett pénz hosszabb távon megtérül.

Magyar Találmány! - Napcellás tetőcserép

Napcellás tetőcserepet fejlesztett ki egy magagy mérnők Tóth Miklós. A találmány óriási sikert aratott egy müncheni szakkiállításon. A rendszer sejtszerűen épül fel, az egyes cserepek vezeték nélkül kapcsolódnak egymáshoz, így teljesítményük összeadódik. Ráadásul egyenként cserélhetők és a bővíthetés is rendkívül egyszerű. Az esetleges meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztatja a tulajdonost. A napelemes cserép súlya körülbelül harmada a hagyományosnak, miközben hatásfoka akár tíz-negyven százalékkal jobb, és szórt fényben is jól működik. Minden tetőtípusra felszerelhető, műemléki környezetbe is beilleszthető és bármilyen formában, méretben és színben gyártható, és nincs szükség a födém átalakítására sem. Tovább >>


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass