Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Egészséges mikuláscsomag

2010.12.06.
Címkék: ajándék  

Itt a nap, amelyet izgatottan várnak a gyerekek. Előkerül a cipőpaszta, a kefe, a rongy, és a csemeték boldogan tisztogatják, fényesítgetik csizmáikat, remélve, hogy a Mikulás majd telepakolja jobbnál jobb finomságokkal. Igen ám, de mi kerüljön a piros csomagba?

Hogy üssünk több legyet egy csapásra: meglegyen a lurkók öröme, ne érje őket csalódás, finom is legyen az ajándék, de egészséges is? Összeállításunkból ötletet meríthetnek a beszerzéshez és az elkészítéshez, ha nem gyári édességekkel szeretnék teletömni a mikulás-zsákot.

Csokoládé

A legtöbb gyerkőc imádja a csokit, így nem is vitás, hogy ott a helye a csomagban. December 6-ához közeledve elárasztják a boltok polcait a különféle mikulásfigurák, csokoládék és egyéb édességek, a kevésbé kreatívak részére pedig többféle egységcsomagot gyártanak. Nem mindegy azonban, hogy milyet választunk, ugyanis nem minden csoki, ami annak látszik. A csalódások elkerülése végett feltétlenül szánjunk időt a címke áttanulmányozására! Óvakodjunk a silány minőségű, általában olcsó, alacsony kakaótartalmú, cukorral, növényi zsírral és tejporral dúsított kakaós bevonómasszától, mely a legnagyobb jó szándékkal sem nevezhető csokoládénak.

Az igazi csoki kakaóvajból, kakaóból és kevés cukorból készül, minősége pedig annál jobb, minél magasabb a kakaótartalma. Bár 35% kakaó szárazanyagtartalomtól minősül csokoládénak, de érdemesebb a 60-70%-os, vagy az e felettiek közül válogatni.

A kakaó a benne található polifenoloknak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, flavonoid tartalmának köszönhetően pedig hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, segíthet megőrizni az erek rugalmasságát. A kakaó nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne. A kakaóbab feldolgozása során ezen fontos vegyületek nagy hányada bizonyos mértékben károsodik, kímélő eljárás során azonban egy részük megmarad. Ezért is érdemes a jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládék közül választani.

Megéri a biocsokoládék között is szétnézni. Ezek összetevői ugyanis ellenőrzött biogazdálkodásból származnak, ráadásul nem tartalmaznak tartósítószert és egyéb adalékanyagot sem, és általában nádcukor kerül bele a jóval egészségtelenebb fehér cukor helyett.

Friss gyümölcsök

A mikuláscsomagból ne hagyjuk ki a ”tél gyümölcseit” se: kerüljön a zsákba narancs, mandarin és alma is. A citrusfélék, mint például a narancs és a mandarin köztudottan magas C-vitamin tartalmúak, a héjukban lévő illóolajat pedig igencsak kedvelik a gyermekek. A színes-aromás gyümölcsöknek már a pucolása is kitűnő természetes „orvosság” rosszkedv és levertség esetén. Ha karácsonyi hangulatú illatorgiát is szeretnénk a csomagba rejteni, készítsünk szegfűszeggel megtűzdelt narancsot, majd csomagoljuk organzába vagy vékony celofánba, és kössük meg, mint egy kis zsákot.

Az alma se maradjon ki a piros zacskóból: finom őszi-téli ropogtatnivaló, bővelkedik B-vitaminokban és béta-karotinban, tartalmaz vasat, magnéziumot és kalciumot. Jótékonyan hat az agyműködésre, pektintartalmánál fogva hozzájárul a jó emésztéshez, savas levének köszönhetően pedig kifejezetten frissítő, üdítő hatású.

Aszalt gyümölcsök

Mindenféle cukorka, nyalóka, keksz és egyéb gyári nyalánkság helyett kerüljön a mikulászsákba egészséges édesség! Válogassunk össze ízlés szerint aszalt gyümölcsöket (pl. szilva, sárgabarack, meggy, áfonya, füge, mazsola, datolya), majd készítsünk belőle kis zsákocskát organzába vagy celofánba csomagolva. Aszalt gyümölcsökből és olajos magvakból mézes csemegét is készíthetünk a gyerkőcöknek, ha kellőképpen kicsi (kb. 1-1,5 dl-es) befőttes üvegbe tesszük, kényelmesen elfér a mikuláscsomagban. Az elkészítésről bővebben >>

Egészséges „chips”

Hozzon valami különleges ropogtatnivalót is a Mikulás! Az egyik legegyszerűbben megkreálható egészséges, édes majszolnivaló az almachips. A megmosott majd hajszálvékonyra karikázott almaszeleteket meleg helyen pár nap alatt ropogósra szárítjuk, majd az előzőekben írtak szerint „bezsákozzuk”.

„Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró”

Az egészséges mikuláscsomagba feltétlen kerüljön dió és mogyoró, hacsak nem allergiás rá a gyermek. A gyümölcsök mellett a legtermészetesebb, amit hozhat a Mikulás: natúr, feldolgozatlan és egészséges. Hogy meglegyen a törögetés élménye is, érdemes egészben szórni a zsákba vagy a zacskóba. A dió gazdag a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavakban, B-vitamin és folsav tartalmánál fogva idegnyugtató, agyműködést serkentő, kalcium- és foszfor tartalma hozzájárul a csontok erősödéséhez, magas energia- és vitamintartalmának köszönhetően pedig erősítő hatású. A mogyoró sok E-, B-, és D- vitamint valamint folsavat tartalmaz, dúskál vasban és kálciumban, megtalálható benne az értékes réz, cink, magnézium és szelén, fehérje- és rosttartalma kiemelkedő.

Házi aprósütemény

Nagy örömet okozhat, ha néhány darab illatos adventi aprósüteményt is rejtünk a csomagba. Receptek >>  Beletehetjük egy apró dobozkába, de be is zsákozhatjuk az aszalt gyümölcsöknél leírtak szerint.

Téli lekvár

Készítsünk téli lekvárt narancsból, citromból, kiviből, mandarinból, almából, vagy ezek tetszőleges kombinációjából, majd tegyük kicsiny (1-1,5 dl-es) befőttes üvegbe. Bővebben a karácsonyi lekvárról >> Finom meglepetés lesz a mikuláspakkban a szokásos csoki mellett.

Veróczky-Őri Magdolna


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass