Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Mérgező tisztaság helyett természetes praktikák

2012.02.27.
Címkék: környezetvédelem   tisztítószerek  

Tiszta konyha, csillogó edények, makulátlan fürdőszoba, baktériummentes mellékhelyiség, fényesen csillogó bútorok, műillatú mosott ruhák… de milyen áron?

Reklámok százai hirdetik a jobbnál jobbnak kikiáltott különféle tisztító-, fertőtlenítő-, mosogató-, és mosószereket, a lehetséges „mellékhatásokról” azonban hallgatnak. Nem árt, ha ezekkel is tisztában vagyunk, mielőtt belevágunk a karácsonyi nagytakarításba!

Bár a kemikáliák otthonunkat ragyogóvá teszik, közben szennyezik a környezetet, és egészségünket is károsítják a bőrön át felszívódva, vagy belélegezve. Akár mérgezést vagy allergiás reakciót is kiválthatnak.

Mi van benne?

  • A lefolyótisztítók erős lúgok, a vízkőoldók pedig savak: maró hatásúak, a belőlük felszabaduló gázok máj- és vesekárosítók. Ha takarítás közben belélegezzük, köhögést, légzési nehézségeket, nyálkahártya-irritációt idézhet elő.

  • A legtöbb fertőtlenítő- és tisztítószer maró hatású hipót tartalmaz, melynek gőze belélegezve irritálja szemünket, torkunkat, orrunkat, hosszú távú használat mellett akár tüdőnk sérülésére is számíthatunk. Ráadásul, ha a hipó savval keveredik (például ha az erősebb hatás reményében vízkőoldóval megspékelve használjuk) mérgező klórgáz keletkezik, mely belélegezve erősen károsítja a tüdőt és a nyálkahártyát. Sok tisztítószer tartalmaz erősen mérgező formaldehidet, fenolt, krezolt, melyek belélegezve rosszullétet, fejfájást okozhatnak, ráadásul potenciális rákkeltő anyagok. Antibakteriális hatása miatt előszeretettel alkalmazzák a triklozánt a különféle fertőtlenítő- és tisztítószerekben (sőt, még egyes fogkrémekben és tusfürdőkben is megtalálható!) mely allergén, valamint vese- és májkárosító hatású. Mivel erős baktérium- és gombaölő, a rossz mikroorganizmusok mellett a jókat is kiirtja, ráadásul folyamatos használata egyre inkább ellenálló baktériumtörzsek kialakulását eredményezheti.

  • A mosogatószerek fő összetevői a felületaktív anyagok (tenzidek), zsíroldószerek, foszfátok, színezékek, szintetikus illatanyagok. Mosogatás után kezünk kiszárad, kirepedezik, mivel a zsíroldó szerek feloldják a bőrön lévő védő zsírréteget is. Bőrünk ezáltal legyengül, így könnyebben felszívódhatnak a kórokozók, ráadásul zsírréteg hiányában a mosogatószerben lévő vegyi anyagok is könnyebben beszívódnak. Az arra érzékenyeknél ez allergiát, ekcémát is eredményezhet. A tenzidek (amelyek a felületek fényességét és a cseppmentes száradást garantálják) egy része öblögetés után is megmarad az edényeken, így gyakorlatilag vegyszert is eszünk mosogatás után. Mosogatás közben az erőteljes, szintetikus illatok belélegezve fejfájást, émelygést idézhetnek elő.

  • A legtöbb ablaktisztító ammóniát tartalmaz, mely gyakori belélegzés mellett károsíthatja májunkat és tüdőnket. Némely erőteljesen mérgező metil-alkoholt (metanolt) is tartalmaz, mely kis mennyiségben fejfájást, émelygést, hányingert okoz.

  • A mosószerben lévő fehérítő, foszfát, szintetikus illatanyagok, enzimek és egyéb adalékanyagok amellett, hogy erőteljesen károsítják az élővizet, különféle bőrpanaszokat és allergiát idézhetnek elő.

  • A mosáshoz használt öblítőkben lévő vegyi anyagok (pl. optikai fehérítők, szintetikus színező- és illatanyagok stb.) az érzékeny bőrűeknek és kisgyermekeknek allergiát okozhatnak. A ruha puhaságát és illatát garantáló adalékanyagoknak köszönhetően pedig jócskán csökken a textília nedvszívó képessége.

Kell-e kórházi sterilitás otthonunkban?

A steril tisztaság idealizált képét csak a média hiteti el velünk, vesszük is az agyonreklámozott termékeket, és mérgezzük vele a világot és magunkat is. A túlzott sterilitás azonban nem egészséges.

Egyrészt a folyamatos, erőteljes fertőtlenítés hatására a kórokozók egyre ellenállóbbá válhatnak, másrészt a túlságosan steril környezet hatására immunrendszerünk gyakorlatilag „elfelejti” a feladatát, egyenes utat engedve a különféle allergiás megbetegedéseknek.

Hiszen ha a kisgyermek ilyen környezetben nő fel, a még fejlődő immunrendszere nem találkozik a hétköznapi anyagokkal, szervezete nem edződik hozzá a különféle fertőzésekhez, ezáltal felnőttkorban jóval nagyobb eséllyel alakulhat ki allergia vagy asztma.

Persze nem kell, hogy piszkos legyen a lakás, de célszerű megtalálni az arany középutat, hisz nemcsak durva vegyszerekkel tarthatjuk tisztán otthonunkat. A nagyanyáink által is használt hagyományos, természetes tisztítószerekkel felvehetjük a harcot a kosz ellen, kímélve egészségünket és környezetünket.

Tisztaság mellékhatások nélkül – házi praktikák

Használjunk ecetet, szódabikarbónát, citromlevet, citromsavat, mosószódát!

  • Mivel az ecet kiváló fertőtlenítő, zsír- és vízkőoldó, fürdőszobánkat tökéletesen tisztántarthatjuk vele, sőt, még az ablakok és tükrös felületek pucoláshoz is kiváló. Fele-fele arányban vízzel hígítva érdemes használni.

  • A szódabikarbóna kiváló nedvszívó és szagtalanító hatású szer, ráadásul környezetbarát is. Tökéletes a hűtőszekrény szagtalanítására.

  • A vécét érdemes szódabikarbónával vagy vízzel hígított ecettel kisúrolni: ez a keverék tisztít, fertőtlenít és szagtalanít.

  • Elkerülhetjük a maró hatású lefolyótisztító használatát ha a lefolyót WC pumpa segítségével előbb alaposan kitisztítjuk, majd ecettel kevert szódabikarbónával feloldhatjuk a dugulást.

  • A vízkő eltávolítására tökéletes a gyenge természetes sav, a citromsav. Vízzel keverve fehérítő hatású, alkalmas fémek tisztítására. Különösen hasznos a kávé- és teafőző, valamint a vízforraló tisztán tartásánál, hiszen nem kell olyan sokáig öblögetni, mint például az ecetet, nem hagy zavaró utóízt.

  • Mosogatáshoz használhatunk ecetet vagy citromot, súroláshoz pedig kiváló a szódabikarbóna.

  • A kellemes illatú citromlé is hasznos segítség lehet a vegyszerek helyett: természetes savként jól tisztítja a fémet és oldja a vízkövet.

  • A bútorok tisztítására és ápolására tökéletes az olívaolaj, a lenolaj, a méhviasz és a citrom.

  • A krómozott felületek szépen megtisztíthatóak almaecettel.

  • A mosószóda (nátrium-karbonát) környezetbarát tisztítószer (olyan körfolyamatban állítják elő, melynek nincs káros mellékterméke), vízlágyító és zsíroldó hatású. Kiválóan helyettesíthetőek vele a foszfátos tisztítószerek: forró vízben feloldott mosószódával lesikálhatjuk a csempéket és a tűzhelyet. Ruhák mosásánál a szokásos mosószeradag harmadát helyettesíthetjük vele, sőt, szennyezett ruhák áztatásához is kitűnő.

  • Mosáshoz allergén öblítők helyett használhatunk vízzel hígított ecetet. Az így öblített ruhák puhák lesznek és élénk színűek maradnak.

Környezetkímélő tisztítószer

Ha tisztító- vagy mosószert veszünk, alaposan nézzük meg, hogy mit is választunk! Környezetünk és egészségünk védelme érdekében keressük a természetes hatóanyagú öko termékeket! Ügyeljünk arra, hogy mindenféle tisztító- és mosószerből csak a legkisebb elegendő mennyiséget használjuk!

 

V.M


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Ammónia

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Hétköznapi mérgeink





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass