Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Farsangi finomságok

» Ünnepsorozat
» Hazai farsangi szokások
» Hagyományos farsangi finomságok
» Farsangi receptek
» Savanyú leves
» Rétes „vega” töltelékkel
» Alkoholmentes kölyök-bólé
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Farsangi finomságok

2009.02.19.
Címkék: recept  

Ha február, akkor farsang. A tavaszvárás ősi örömünnepének hagyományai, farsangi finomságok. Jelmezbál, táncos mulatság, buli, móka és kacagás farsangi finomságokkal tarkítva. Mit ünnepelünk ilyenkor, miért a maszk? Mi is az a farsang és honnan ered?

Ünnepsorozat

A vízkereszttől hamvazószerdáig, vagyis a nagyböjt első napjáig (idén február 25-ig) tartó pogány eredetű ünnep lényege a tél elűzése, eltemetése és a vidám, örömteli tavaszvárás. Az ijesztő maszkok és a jelmezek, a hangoskodás, mulatozás, tréfacsinálás eredetileg – a kereszténységet megelőzően – a gonosz szellemek és a hideg tél elűzését szolgálták. A farsangi szokások gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza: a rómaiak szaturnáliák formájában, a görögök Dionüszosz ünnepként mulatták át ezt a télvégi időszakot. A középkorban továbbra is fennmaradtak az álarcos felvonulások, mulatságok. A keresztény egyház évszázadokon át üldözte a farsangolást, mint pogány szokást, később azonban elfogadóbbá vált, és igyekezett kereszténnyé tenni a hagyományokat. Így ezt az időszakot átengedték a szórakozásnak, életörömnek és a vidámságnak. Ezért a mulatás biblikus igazolásaként ilyen tájt szokás megemlékezni a kánai menyegzőről, amikor is az evangéliumi legenda szerint Krisztus első csodatételként hatszáz liter vizet borrá változtatott egy lakodalomban. Nem véletlen, hogy a farsang a párválasztás és a házasodás ideje is volt, a lakodalmak időszaka.

Hazai farsangi szokások

A farsangi szokások hazánkban a középkorban honosodtak meg: bár más-más módon, de ünnepeltek a király udvarban, mulatozott a városi polgárság és szórakozott a falusi lakosság is. Míg az udvarban itáliai mintára karneváloztak, addig a városokban és falvakban német eredetű szokások honosodtak meg. Míg Európában általában a karnevál, a magyar nyelvben inkább a farsang szó terjedt el, mely a bajor-osztrák eredetű „vaschang” szóból származik.

A magyarországi farsangi szokások szerint ebben az időszakban lakodalmakat, disznótorokat tartottak, a falvakban álarcos-jelmezes felvonulásokat, táncmulatságokat, népi dramatikus színjátékokat rendeztek. Nagy jelentősége volt a farsangi báloknak, hiszen az eladó sorba került lányokat és a házasulandó fiatal férfiakat ilyenkor vezették be a társaságba.

Hagyományos farsangi finomságok

A tradicionális mulatságokra jellemzőek voltak a nagy, bőséges lakomák, hiszen a sok étel és ital fogyasztásától remélték a következő év bőségét és gazdagságát. Az asztalt ezért gazdagon terítették: a farsangi időszak hagyományos eledelei a kiadós húsételek és levesek, sültek, kocsonya, káposztás ennivalók, különféle édességek (pl. rétes), és az elengedhetetlen, farsangi fánk, melynek sok helyen mágikus erőt tulajdonítottak.

Farsangi receptek

Bár a hagyomány szerint ilyenkor a zsíros, energiadús fogások dukálnak, a nagy eszem-iszom menüjét kevésbé megterhelő ételekből is összeállíthatjuk. A farsangi buli előtt jólesik egy tányér pikáns-savanykás leves, a mulatságba pedig vihetnek a gyerekek gyorsan elkészíthető zöldséges rétest és egyéb csipegetnivaló falatokat. Aki olyan bátor, hogy otthon tart farsangot és házi maszkabállal lepi meg a gyerkőcöket és barátaikat, nagy sikert arathat a gyümölcsös kölyök-bólé tálalásával.

Savanyú leves

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg pulykamellfilé, 2 kávéskanál őrölt pirospaprika, kevés só és őrölt bors, majoranna, kakukkfű, 2 db babérlevél, 2 db burgonya, 50 dkg zöldbab (fagyasztott), 2 dl zsírszegény tejföl, 1 teáskanál liszt, kevés olaj

Elkészítés: A megtisztított és aprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott húst. Pár percig pirítjuk, s ha a hús már megfehéredett, rászórjuk a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, jól összekeverjük és felöntjük egy kevés vízzel. Fedő alatt megpároljuk. Ha a hús már majdnem kész, adjuk hozzá a megtisztított és kockára vágott burgonyát, a babérlevelet, kicsit később a zöldbabot, és ízesítsük majorannával, kakukkfűvel, enyhén sózzuk és borsozzuk. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, és a kész levest besűrítjük vele.

Rétes „vega” töltelékkel

Hozzávalók: 1 csomag réteslap (ha nem szeretnénk magunk nyújtogatni a tésztát), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 5-6 fej csiperkegomba, 1-2 káposztalevél, só, őrölt bors, kevés vaj

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, majd a vajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk – ízlés szerint egyéb fűszerekkel is megbolondíthatjuk, pl. kakukkfűvel, majorannával –, majd rövid ideg pároljuk. Míg a zöldség puhul, előkészítjük a réteslapokat: egy rúdhoz egymásra teszünk 4 levelet úgy, hogy rétegenként vékonyan megkenjük egy kevés vajjal. A párolt zöldségeket halmozzuk a tésztára, és csavarjuk fel. A kész rudat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.

Alkoholmentes kölyök-bólé

Hozzávalók: ízlés szerinti gyümölcsök pl. alma, narancs, mandarin, grapefruit, ananász, banán, kevés citrom, mazsola, 100 %-os narancslé, almalé vagy ananászlé, szénsavas ásványvíz

Elkészítés: A gyümölcsöket megtisztítjuk, meghámozzuk és felkarikázzuk, majd egy nagy üvegtálba szórjuk. Ízlés szerinti gyümölcslével felöntjük, szénsavas ásványvízzel hígítjuk, majd tálalásig hűtőszekrényben érleljük. Üvegtálban, merőkanállal szedve szervírozzuk.

V. Magdi


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass