Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Nyerskonyha

2012.09.06.
Címkék: gyümölcs   lúgosítás   lúgosító   recept   tartósítószer nélküli   zöldség  

Manapság egyre többet hallhatunk a nyers táplálkozásról. Még ha nem is ezt az életformát választjuk, érdemes néhány receptet ellesni és beiktatni étrendünkbe, akár egy-egy nyersnap formájában.

Hogyan étkeznek a nyerskonyha elkötelezettei? 

A nyerskoszt hívei kizárólag olyan élő, növényi táplálékot fogyasztanak, melyek semmilyen hőkezelésen nem estek át. A vegetarianizmus ezen irányzatának követői a zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, csírákat, hidegen préselt olajokat természetes, feldolgozatlan formájukban, sütés, főzés, párolás mellőzésével veszik magukhoz. Semmilyen állati eredetű élelmet, sem kenyeret, tésztaféléket, és semmilyen készterméket nem esznek.

Miért jó az élő, nyers étel?

  • A főzés, sütés, párolás és egyéb hőkezelés során – az elkészítés idejétől és módjától függően – a zöldségekben található vitaminok kisebb-nagyobb része elvész, az enzimek és a ballasztanyagok hatása nagymértékben csökken. Főként ez az oka annak, hogy sokan elutasítják a „halott étel” jelzővel illetett feldolgozott növényeket, és inkább csak nyersen fogyasztják őket.
  • A nyerskoszt amellett, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, magas rost- és folyadéktartalmú, nem tartalmaz üres kalóriákat, ráadásul a nyers növényi ételek túlnyomórészt lúgosítanak. Az így táplálkozók nagy mennyiségű antioxidánssal is rendelkeznek.
  • Ha nyers ételt eszünk, elkerülhetjük a különféle feldolgozott termékekben található esetleges adalékanyagokat (tartósítószerek, színezékek, aromák, állományjavítók stb.). A vegyszermaradványok elkerülése érdekében a nyers életmód hívei főként bio növényeket választanak.
  • A nyers ételek hozzájárulnak a fogak és az íny karbantartásához, hiszen fogyasztásuk alapos rágást igényel. További előnye ennek az életmódnak, hogy a jól összeállított nyers menü alacsony zsír- és energiatartalmánál fogva nem vezet elhízáshoz.
  • Bizonyára sokaknak ismerős a különféle desszertek iránti vágy: több fogásos menü, teli has, és mégis édes falat után sóvárog szervezetünk. Ez akkor fordulhat elő, ha magas glikémiás indexű ételeket fogyasztunk, melyek hirtelen emelik meg a vércukorszintet és gyors cukorszint-ingadozást okoznak. Ha nyers táplálékot veszünk magunkhoz, ez nem fordulhat elő, hiszen a bennük lévő összetett szénhidrátok lassan szívódnak fel, így folyamatosan juttatja energiához szervezetünket. Ezáltal a vércukorszint nem ingadozik, így nem érzünk farkaséhséget, sem édesség utáni vágyat.

Milyen hátrányokkal számolhatnak a nyersevők?

  • Dietetikusok és orvosok szerint, ha valaki tartósan kizárólag nyerskoszton él – az egyébként jó vitaminellátottság ellenére – előfordulhatnak különféle vitaminhiányos állapotok (pl. kalcium, vas, jód, B12 hiánya). Ennek oka, hogy egyes vitaminok jobban felszívódnak az állati eredetű táplálékokból, mint a növényiből.
  • Némely zöldségek – pl. burgonya, babfélék és egyéb hüvelyesek, rizs – nem fogyaszthatóak nyers állapotban, úgy akár mérgezőek vagy emészthetetlenek is lehetnek. Ezek mellőzésével azonban jelentős vitamin- vagy fehérjeforrástól foszthatjuk meg szervezetünket.
  • Léteznek továbbá olyan zöldségek is, melyek vitamintartalma mérsékelt (60 fok alatti) hőkezelés hatására megemelkedhet, mint például a káposzta C-vitamin tartalma.
  • Érzékeny emésztőrendszerű embereknek, emésztőszervi megbetegedések vagy különféle élelmiszer-intolerancia esetében nem ajánlott a tartós, teljesen nyers táplálkozási mód. Egy ilyen jellegű életmódváltás előtt feltétlen orvosi konzultáció szükséges.

Nyerskonyha: hogyan érdemes?

Ha nem is vagyunk ennek a szélsőséges életformának a rajongói, az alapelveit érdemes megfontolni, és minél nagyobb arányban fogyasztani a nyers, élő ételeket.

Szervezetünk optimális sav-bázis egyensúlya szempontjából a legfontosabb, hogy a savasító és lúgosító ételeket megfelelő arányban vegyük magunkhoz. Az ideális étrend 70-80%-a lúgosító élelmiszerekből áll, és csak 20-30%-ban tartalmaz savasító ételeket. A nyers élelmek nagy része lúgosító hatású (kivéve a magasabb cukortartalmú, túlérett gyümölcsöket, melyek nyersen is savasítanak), a főtt, hőkezelt ételek nagy része azonban (húsok, tojás, tejtermékek, sütemények stb.) savasítja szervezetünket. Bővebb információ erről itt olvasható! >>> 
 
Érdemes tehát úgy összeállítani napi menünket, hogy a nyers táplálékok domináljanak, és csak kisebb arányban együnk feldolgozott, hőkezelt fogásokat. Emésztőrendszerünk tehermentesítése érdekében akár be is iktathatunk heti egy-két nyersnapot, amikor csak élő táplálékot veszünk magunkhoz. Ha szervezetünk igencsak elsavasodott, az optimális sav-bázis egyensúly eléréséhez, testünk méregtelenítéséhez érdemes átmenetileg áttérni a nyerskosztra, egy pár napos zöldség-gyümölcs kúra csak javunkra válhat.  Az elsavasodás tüneteiről bővebben itt olvashat! >>>
 
 

Az elsavasodás ellen lúgosító kúrát is végezhet, melyhez a következő termékeket ajánljuk: 

Lúgosító SuperGreens termékek:

Lúgosító kiegészítő termékekért kattintson ide! >>>

Megérkezett a Supergreens termékek továbbfejlesztett, új generációja: a Young pHorever!  A Young pHorever termékek kizárólag európai alapanyagokból készülnek, és még kedvezőbb árúak!

 

Nyers étel receptek - saláta, turmix 

A nyers étrend a különféle receptek segítségével változatosan összeállítható. Felhasználhatjuk a nyers állapotban fogyasztható zöldségeket, a különféle csírákat, olajos magvakat, gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöket. A különféle hidegen sajtolt növényi olajokat fűszerekkel kombinálva ízletes salátaöntet készíthetünk, melyet csak össze kell kevernünk az ízlés szerinti aprított zöldségekkel. Ne feledkezzünk meg a házi készítésű gyümölcsturmixokról és zöldséglevekről sem!

A zöldség-gyümölcs paletta tavasszal és nyáron sokkal színesebb, ezért ilyenkor jóval változatosabb élő menüt kreálhatunk. A téli időszakban érdemes a télálló zöldségekre (káposzta, répa, zeller, lila karalábé, hagyma) és gyümölcsökre (alma), illetve az import déli gyümölcsökre (narancs, banán) hagyatkozni.

Bár paradicsom, uborka, paprika és saláta is kapható télen a boltok polcain, ezek azonban, hacsak nem biotermesztésből származnak, jó eséllyel tartalmazhatnak vegyszermaradványokat. Egy kis fantáziával azonban a téli választékból is finom salátákat, turmixokat készíthetünk. Íme néhány recept!

Diós zellersaláta recept

Hozzávalók: 1 kisebb zellergumó, 1 közepes alma, 1 marék búzacsíra, fél citrom leve, 10 dkg durvára vágott dió

Elkészítés: A zellert és az almát megtisztítjuk, majd lereszeljük. Összekeverjük a citromlével, hozzáadjuk a csírát, majd a tetejét megszórjuk durvára vágott dióval.

Gyümölcsturmix recept

Hozzávalók: 1 banán, 2 alma, 1,5 dl víz, őrölt fahéj

Elkészítés: A banánt és az almákat tisztítsuk meg, majd turmixoljuk össze, és hígítsuk vízzel. Őrölt fahéjjal pikánsabbá tehetjük.

Csírasaláta recept

Hozzávalók: kb. két maréknyi ízlés szerinti csíra, egy kevés karikázott póréhagyma, 1 szál sárgarépa reszelve, egy evőkanálnyi hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma (zúzva), 1 csipet só

Elkészítés: A hozzávalókat csak összekeverjük, és már ehetjük is.

Téli saláta recept

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, egy fél lila karalábé, kb. negyed fej lilakáposzta, 2 gerezd fokhagyma (zúzva), kevés só és őrölt bors, 1 evőkanál hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük és összekeverjük. Az olívaolaj, fokhagyma, só és őrölt bors felhasználásával dresszinget készítünk, és a zöldségekre öntjük.

V. Magdi


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Savasodás Gyümölcsök és zöldségek tárolása

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass