Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Ajándék ötletek \
+   Saját készítésű ajándékok \
+  Házilag készített meglepetések

» Fürdőolaj, masszázsolaj
» Receptes könyvecske
» Gyógynövényes fürdősó
» Pot-pourri
» Kézzel festett üvegpoharak
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Házilag készített meglepetések

2010.12.01.
Címkék: ajándék   dekoráció   karácsony  

Itt az ideje átgondolnunk, hogy szeretteinket mivel lepjük meg, hisz hamarosan itt a karácsony. Sokunknak bizonyára ismerős szituáció, az utolsó percekben lekapkodni egy-két könyvet, italt, csokoládét vagy giccses karácsonyi csecse-becsét az üzletek polcairól…

Az Ünnepek előtti pánikot elkerülhetjük, ha már most összeállítjuk az ajándéklistát: vegyük számba rokonaink, barátaink, kollégáink körét, akiket meg szeretnénk ajándékozni, és gondoljuk át, milyen apróságnak örülnének igazán. Az unalmas, sablonos bolti ajándékok helyett kedves meglepetés lehet, ha magunk készítjük el a karácsonyfa alá valót. Ezzel nemcsak hogy elkerüljük a kapkodós kényszervásárlást, de személyesebbé, meghitté varázsolhatjuk a Szentestét.

Fürdőolaj, masszázsolaj

A fürdőzést kedvelők számára ideális ajándék egy dekoratív üvegbe töltött illatos fürdőolaj. Az alkotáshoz először is szükségünk lesz valamilyen bázisolajra: választhatunk olíva-, szőlőmag-, kukorica-, jojoba-, vagy mandulaolajat. A különféle babaolajakat és egyéb testolajakat inkább kerüljük, legtöbbjük ugyanis bőrlégzést akadályozó ásványolajat tartalmaz. Szerezzünk be jó minőségű illóolajakat, és gondoljunk ki harmonikus illatkompozíciókat. A levendula, rózsafa, citromfű például remekül nyugtat, az eukaliptusz és a rozmaring frissítő-élénkítő hatású. 3-4 féle illatnál többet azonban ne keverjünk, mert az erős illatkavalkád megterhelő lehet.

Az elkészítéshez a bázisolaj 1 evőkanálnyi mennyiségéhez adjunk 4-5 csepp tetszés szerinti illóolajat, majd öntsük a keveréket formás üvegbe. Még mutatósabb lesz az eredmény, ha az üvegcsét festékkel kidíszítjük, majd tetejére rafiával vagy kötözőszalaggal karácsonyi anyagból kivágott kör alakú darabot erősítünk.

Kisebb darab színes kartonpapírból készítsünk hozzá használati útmutatót, melyet a szélén kilyukasztva erősítsünk a rafia végére. A kis kártyán feltüntethetjük a fürdőolaj összetevőit, nyugtató, stresszoldó vagy éppen frissítő voltát, és ráírhatjuk az alkalmazására vonatkozó hasznos tanácsokat.

Egyszerre kb. egy evőkanálnyi mennyiséget ajánlott a fürdővízhez adagolni, s mivel az olaj nem oldódik a vízben, érdemes előtte egy kevés vivőanyagban, például mézben elkeverni.

A kész illatos olaj akár aromaterápiás masszázsolajként is használható.

Receptes könyvecske

Amire szükségünk lesz hozzá: két vastagabb kartonlap, színes pauszpapírok, madzag, lyukasztó, a díszítéshez gyöngy, festék, matrica, flitter vagy színes alufólia. Keressük elő bevált, kedvenc receptjeinket, gépeljük be, majd nyomtassuk egyenként a színes pauszpapírokra. Akkor se essünk kétségbe, ha nincs lehetőségünk nyomtani: különböző színű tollak vagy töltőtoll segítségével kézzel is írhatjuk, díszes kerettel és mintákkal dekorálhatjuk a lapok szélét.

Ha készen vagyunk az írással, tegyük a papírokat a két kartonlap közé – ez lesz könyvünk borítója. A lapok és a kartonok bal oldalát kb. hat-nyolc helyen lyukasszuk ki, majd a lyukakba (egyszerre az össze lapon átbújtatva) fűzzünk egyenként egy-egy darab madzagot és kössük meg őket, összefűzve így könyvünket. A címlapot díszíthetjük festéssel, ragaszthatunk rá gyöngyöket, flittereket, alufóliából kivágott figurákat, matricákat – a dekorálásnak csak fantáziánk szab határt.

Ha a belső papírokat üresen hagyjuk, gyerekeknek kedves naplót, emlékkönyvet készíthetünk ezzel a módszerrel.

Gyógynövényes fürdősó

Az elkészítéshez tengeri sót vagy himalájai kristálysót vegyünk alapul, keverjünk hozzá különféle szárított gyógynövényeket, majd tegyük mutatós, jól záródó üvegbe. Ügyeljünk az arányokra: fél kiló sóhoz kb. 15-20 dkg gyógynövényt adjunk.

A kamilla és a körömvirág bőrnyugtató és puhító, a citromfű és a levendula ellazít, megnyugtat, megfázásra pedig a hársfa a tökéletes megoldás. A sókeverékhez pár csepp – a hozzá adott gyógynövény aromájával harmonizáló – illóoalajt is adhatunk. Az intenzív illathatás eléréséhez ajándékozás előtt egy-két hétig hagyjuk állni. A fürdőolajhoz írtak szerint dekorálhatjuk az üveget, különlegessé téve ezzel a meglepetést.

Pot-pourri

Illatos és ízléses szobaillatosítót készíthetünk házilag, könnyedén lepipálva a bolti mű-keverékeket. Szép üvegbe zárva, vagy masnival megkötött kicsiny organza zsákba tömve igazán ízléses ajándék lehet. S hogy miből készítsük? Használhatunk bármit, ami természetes, jó illatú, színes és tetszetős, legyen az szárított fűszer vagy gyógynövény, termés, falevél vagy virágszirom. Kerülhet a zsákba ízlés szerinti összeállításban rozmaring, levendula, citromfű, bazsalikom, babérlevél, szárított narancs-, mandarin-, grapefruit-, citrom- és almakarikák, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, kardamom, egész szerecsendió, gyömbér, szárított színes virágszirmok, csipkebogyó, díszítésként makk, toboz, préselt színes falevelek.

A hozzávalókat gyűjtsük be virágostól, zöldségestől vagy egy erdei séta alkalmával, csinos üvegért, organzáért és masniért pedig látogassunk el egy hobbiboltba. Ha megvannak az alapanyagok, a gyümölcsöket karikázzuk vékony szeletekre, majd a levelekkel, virágszirmokkal és a friss fűszernövényekkel együtt egy-két hétig szárítsuk. A kész keveréket tegyük üvegbe, vagy tömködjük kis zsákba, és már ajándékozhatjuk is.

Kézzel festett üvegpoharak

Üvegfesték és némi kézügyesség segítségével jópofa festett üvegpoharakat készíthetünk. A hozzávalókat hobbiboltból vagy hipermarketből szerezhetjük be: kerüljön a kosarunkba tubusos kontúrfesték, üvegfesték, ecset, esetleg sablon, és a poharakról se feledkezzünk meg. Érdemes oldószeres festéket választani, ez sütőben a felületre ráégethető, így tartósabb darabot eredményez.

Még az alkotás előtt tervezzük meg, hogy milyen mintával szeretnénk díszíteni. Ragaszthatunk belülről a pohárba sablont is, így könnyebb a kontúrt megrajzolni, de saját kézzel is pingálhatunk egyedi motívumokat. Első lépésként alaposan tisztítsuk meg a poharakat, zsírtalanítsuk a festendő felületeket.

A tubusos kontúrfestékkel – a sablont követve vagy szabadon – óvatosan húzzuk meg a kontúrvonalakat, majd pár óráig hagyjuk száradni. A sűrű festék száradás után mintegy gátat képez, így a határvonalak közti tartományokat már nyugodtan kitölthetjük az üvegfestékkel, nem folyik el. A pohár mázolásával azonban a gömbölyded forma miatt vigyázzunk, mindig úgy helyezzük az oldalára, hogy a frissen színezett rész felfelé legyen, s majd csak a részlet teljes száradása után folytassuk az alkotást.

Ha a kifestett pohárba mécsest teszünk, hangulatos fényt adó „kislámpát” készíthetünk.

VM.


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass