Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Mindennapi kenyerünk

» Liszt: egykor és ma
» Mi van a fehér kenyérben?
» Mitől barna a kenyér?
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Mindennapi kenyerünk

2012.10.16.
Címkék: búza  

A hipermarketek polcain sorakozó, adalékokkal felfújtatott kenyércsodákat már mindössze 2-300 forintért hazavihetjük, ám ezek meg sem közelítik a klasszikus kenyér minőségét.

Már az első szelet levágása után szembesülhetünk olyan problémákkal, mint például a túlságosan lyukacsos belső szerkezet, a keletlen tészta, vagy az erősen morzsálódó héj. A látható hibák mellett persze egy sor láthatatlan gond is rejtőzik, melyeknek köszönhetően a termék beltartalmi értéke az elvárt színvonalat meg sem közelíti. A magyar fogyasztók többsége sajnos bele sem gondol, hogy ezek a „gazdaságos” kenyerek gyakorlatilag csak szénhidrátbombák: hiányoznak belőlük azok a vitaminok, ásványi- és rostanyagok, amelyeknek a valódi kenyér táplálkozás-élettani jelentőségét adják.

Liszt: egykor és ma

A fehér búzakenyér a római korban még luxuscikknek számított, ugyanis elkészítése jóval időigényesebb volt, mint a teljes kiőrlésű, rozs-, árpa-, tönköly- és zablisztből készült fajtáké. Az utóbbi gabonafélék termesztése sokkal egyszerűbb volt, ráadásul a hatékony felhasználás miatt ezeket teljes kiőrlésű – tehát a csírát és a héjat is tartalmazó – lisztből sütötték.

Így történhetett, hogy a jóval egészségesebb kenyerek a szegényebbek asztalát gazdagították, a kevésbé értékes fehér pékáruk pedig a gazdagok tányérján kötöttek ki. Persze ekkoriban, a kezdetleges technológiának köszönhetően, a fehérre őrölt liszt is jóval több értékes tápanyagot tartalmazott, mint manapság.

Ahogy a 20. században beindult a nagyüzemi termelés, a gabona és a liszt minősége helyett a mennyiségen lett a hangsúly. Elterjedtek a nagyobb terméshozamra nemesített gabonafélék, a termesztéshez használt vegyszerek mennyisége is fokozódott, valamint megváltozott a termelés technológiája, így a mai liszt meg sem közelíti az egykori minőséget. Ez a probléma persze adalékanyagok segítségével kompenzálható, ezért némi térfogatnövelő-, puffasztó-és emulgeálószer, valamint enzimek használatával a pékek könnyedén tetszetős, jó minőségűnek tűnő kenyeret süthetnek.

Mi van a fehér kenyérben?

A fehérre őrölt lisztből készített pékáruba jórészt csak szénhidrátok és fehérjék kerülnek, hiszen a búzaszem csírájában és héjában található élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok csupán a teljes kiőrlésű lisztben vannak jelen. Ezt a negatív tulajdonságot csak tetézik a különféle adalékanyagok. Bár ezeknek köszönhetően a kenyér elkészítésének ideje 12 óráról 3,5 órára rövidül, valamint segítségükkel a liszt rossz minősége is kompenzálható, használatuk esetén jelentős minőségromlással kell számolnunk.

A hatalmas méretűre felfújtatott fajták belsejét gyakran óriási lyukak borítják, és az sem ritka, hogy héjuk egyszerűen elválik a béltől. Ráadásul ezek a termékek általában „egynaposak”, tehát másnapra ízük és élvezeti értékük jelentősen romlik. Tovább súlyosbítja a problémát a megfelelő címkézés hiánya: a legtöbb friss pékárun ugyanis – helyhiány miatt – nem találunk olyan jelzést, amiből megtudhatnánk a termék összetevőit.

Pedig a liszten, a vízen és a kovászon kívül különféle lisztjavító, kelésgyorsító, és tartósító anyagok is kerülnek a tésztába. A penészedés és a mikrobiológiai romlás megelőzésének céljából általában ecetsavat és tejsavat adagolnak a tésztához, de olykor a B12-vitamint károsító és allergén tulajdonságokkal rendelkező szorbinsav is szerepel az összetevők között. Ezeken kívül gyakori komponensek még a különféle enzimek, a nátrium-acetát, a kálium-acetát, a szójalecitin, valamint a zsírsavak észterei.

Mitől barna a kenyér?

A barna kenyér egyrészt attól kapja meg jellegzetes sötétebb színét, hogy teljes kiőrlésű, tehát a búzaszem csíráját és héját is tartalmazó lisztből készül. (Persze a felhasznált gabona fajtájától is függ a termék árnyalata.) A barna kenyerek belső szerkezete sokkal tömörebb, mint felfújtatott fajtáké, valamint jól kivehető a bennük tészta szemcsés szerkezete. Jóval alacsonyabbak, tömzsibbek felfújtatott társaiknál, akár fele akkorák is lehetnek, mint a hagyományos, laza szerkezetű fehér kenyerek.

Persze manapság már a barna szín sem jelent garanciát, a trükkös pékek ugyanis gyakran az egyszerűbb utat választják, és malátával, vagy ammónium-szulfitos karamellel színezik a kenyereket.

Így a tapasztalatlan, figyelmetlen vásárló bármelyik terméket választja, gyakorlatilag ugyanazt teszi a kosarába. Érdemes ezért tudnunk, hogy ha a barna kenyér túlságosan könnyű, magas, laza a héja, belének színe pedig homogén, az minden bizonnyal festett „utánzat”. Noha már a termék külső megjelenése is sokat elárulhat annak minőségéről, igazán hatékony csak a „vágáspróba” lehet.

Jó módszer, ha nap mint nap ugyanabból a bevált pékségből szerezzük be a kenyeret, hiszen így mindig az ismert, megfelelő minőségű terméket kapjuk. Némileg megkönnyíti a helyzetünket, hogy már több üzlet kínál adalékanyagoktól mentes kenyereket (ezt általában a címkén is feltüntetik). A hipermarketek kínálatával azonban legyünk óvatosak: itt a termékek alacsony ára a fő szempont, így jórészt silány, sőt, olykor ehetetlen darabok díszelegnek a polcokon.

Bár az adalékmentes kenyerek ára jócskán meghaladja a felfújtatott fajtákét, ezek a termékek számos előnyt rejtenek. Míg a gyorskelesztett, adalékokkal telepumpált darabok másnapra ehetetlen állapotba kerülnek, a hagyományos kb. 12 órán át tartó eljárással készült cipók 3-4 napig is frissek, élvezhetőek maradnak, így kisebb eséllyel végzik a kukában.

Ha tehetjük, válasszunk teljes kiőrlésű, bio alapanyagokból készült öko kenyeret, hiszen ezek nem csupán tartósabbak és ízletesebbek, hanem garantáltan adalék- és vegyszermentesek, ráadásul – a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően – a gabonaszemben található összes létfontosságú tápanyagot is tartalmazzák.

Forrás: fogyasztók.hu, élelmezés.hu

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Rozsliszt Szójaliszt (zsírtalanított) Kukoricaliszt Búzaliszt

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass