Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Mézédes mérgek

» Az aszpartám veszélyei
» Rákkeltő édesítők
» Hizlaló cukorpótlók
» A fehér méreg
» Édes íz és egészség?
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Mézédes mérgek

2009.03.21.
Címkék: cukor   cukorfajták  

A mesterséges édesítők egészségkárosító hatásairól már több tanulmány napvilágra került, ennek ellenére a fogyókúrázók, valamint a cukorbajjal küzdők körében igen népszerűek ezek a „csodaszerek”. Azt csak kevesen tudják, hogy bizonyos fajták alkalmazása éppen az elérni kívánt hatás ellenkezőjét (cukorbetegség súlyosbodása, elhízás, stb.) válthatja ki!

Az aszpartám veszélyei

Mesterséges édesítőink közül kétséget kizáróan az aszpartám az egyik legveszélyesebb. „Sikertörténete” során számtalan, súlyos egészségkárosító hatásait bizonyító publikáció látott napvilágot, ennek ellenére máig forgalomban van. A gyártó cégnek az aszpartám elterjesztését és széleskörű alkalmazását célzó hadjárata sikeres volt, így mára a különféle – főként diétás – élelmiszerek tetemes részében megtalálható ez az összetevő.

A Ramazzini Alapítvány 2005-ben folytatott állatkísérletei arra utalnak, hogy ez a mesterséges adalékanyag növeli a nyirokrendszeri daganatos megbetegedések, a vérrák, és a mellrák kockázatát. A kutatók emellett számos egészségügyi problémát hoznak összefüggésbe az aszpartám fogyasztásával. Többek között memóriazavarok, epilepszia, depresszió, látás- és hallászavarok, születési rendellenességek, menstruációs problémák, valamint központi idegrendszeri zavarok merülhetnek föl. Ezen kívül előidézheti a cukorbaj súlyosbodását, sőt, akár diabétesz kialakulásához is vezethet azoknál, akik erre genetikailag hajlamosak.

Rákkeltő édesítők

Az aszpartám mellett gyakran használt édesítőszer még a szacharin, a ciklamát és az aceszulfám. Ezek általában vegyítve kerülnek forgalomba, hogy egymás édesítő erejét fokozva megfelelő, tartós ízt biztosítsanak a terméknek. A szacharin káros hatásaira vonatkozóan már a huszadik század elején folytak vizsgálatok, a hatvanas-hetvenes években pedig állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy nagyobb dózisban hólyagrák kialakulásához vezethet. A ciklamát – amely általában szacharinnal kombinálva kerül forgalomba – szintén növelheti a hólyagdaganat kockázatát, ráadásul – az állatkísérletek tanúsága szerint – károsítja a herét és a spermiumokat is. Állatokon végzett vizsgálatok alapján az aceszulfámról ugyancsak rákkeltő hatást feltételeznek.

Hizlaló cukorpótlók

A Purdue Egyetem kutatói arra is rávilágítottak, hogy a mesterséges édesítőkön élő fogyókúrázók nem feltétlenül számíthatnak súlycsökkenésre. A kalóriamentes „csodaszerek” – mivel általuk nem jut be a szervezetbe a megszokott energia – megnehezítik a táplálékbevitel kontrollálását, így túlevéshez vezethetnek.

 

A Bostoni Orvosi Egyetemen folytatott kísérletek pedig arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy a „light”, valamint a cukros üdítőitalok fogyasztása egyaránt növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. A vizsgálatok során 48%-kal valószínűbb volt a metabolikus szindróma kialakulása azoknál, akik naponta egynél többször fogyasztottak üdítőitalokat.

A fehér méreg

Sajnos nem csupán a mesterséges édesítőszerek jelentenek egészségügyi kockázatot: a finomított cukor – amelyet gyakran „fehér méregként” emlegetnek – ugyancsak súlyos betegségek forrása lehet.

Erjedése nyomán alkohol keletkezik, ami vese-, máj-, és idegrendszer-károsító hatású. Ráadásul az emésztés során elvonja a szervezetből a vitaminokat és az ásványi anyagokat, ezért tartós fogyasztása többek között csontritkuláshoz, és a fogszuvasodás súlyosbodásához vezethet. Hatására a szervezet B-vitamin készlete is jelentősen megcsappan, ugyanis a cukor táplálja a patogén bélbaktériumokat, amelyek visszaszorítják a B-vitamin termeléséért felelős probiotikus törzseket. Nagyobb mennyiségben való rendszeres bevitele a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához szintén hozzájárul.

 

Édes íz és egészség?

A desszertek szerelmeseinek jó hírünk van: léteznek olyan édesítők, amelyek teljesen veszélytelenek, sőt, számos gyógyhatással is rendelkeznek. Egyikük az „ősidők” óta alkalmazott méz. Számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz. Emellett emésztésjavító, immunerősítő és baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik, ezért számos betegség megelőzésére, kezelésére alkalmas. Fogyaszthatjuk teába vagy kávéba keverve, de ételeink ízesítésére is kiváló.

 

Édesszájúak számára a sztívia jelenti a másik alternatívát. Ez a por, oldat és tabletta formájában kapható természetes édesítő egy Paraguayban őshonos növény leveleiből készül, amely nem csupán édes ízéről, hanem gyógyhatásáról is híres. Kiváló gombaölő, gyulladáscsökkentő, emellett gátolja a különféle baktériumok és vírusok szaporodását. Képes a magas vérnyomás csökkentésére, segíti a vércukorszint szabályozását, ráadásul mérsékli az éhségérzetet és az édesség utáni vágyat. Cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatják! (A sztíviáról itt talál további információkat)

 

 

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass