Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Ép fogak egy életen át

2008.01.09.

Míg a természeti népeknél a fogszuvasodás igen ritka jelenség, a modern világban alig akad olyan ember, aki ne küzdene efféle problémákkal. Az okokat a nyugati típusú étrend háza táján kell keresnünk.

Itt azonban nem csupán a „főbűnösnek” kikiáltott édességekre kell gondolnunk, hiszen már egy ártalmatlannak tűnő vajas kenyér hatására is megindulhat szánkban a saverózió.

Mitől romlanak el fogaink?

A fogszuvasodás a szájüregünkben élő baktériumok működésére vezethető vissza. Ezek ugyanis bizonyos ételekből savat és ragacsos anyagot termelnek, amely csökkenti a száj ph-értékét, megfelelő környezetet teremtve a fogzománc károsodásához és a romlás folyamatának beindulásához. A sav hatására ásványi anyagok oldódnak ki a zománcból, amely elvékonyodhat és áttörhet.

Savasító élelmiszerek

Nem mindegy tehát, hogy milyen ételeket fogyasztunk, hiszen míg egyesek erőteljesen savasító hatásúak, mások kevésbé okoznak szájüregünkben ph-érték eltolódást. Általánosságban elmondható, hogy a fogszuvasodás szempontjából a szénhidrátok – az egyszerű cukrok és a keményítő – a legveszélyesebbek, így a tészták, a fehér és a barna kenyér, valamint a cukros üdítőitalok a savasodást okozó ételek élvonalába tartoznak.

Talán meglepő, azonban igaz az a tény, hogy a korábban fogtisztító hatásáról elhíresült alma és a többi savas gyümölcs is kifejezetten káros lehet!

Persze nem csupán a szénhidrátok okolhatók fogaink siralmas helyzetéért, hiszen a modern táplálkozási szokások ugyanolyan súllyal esnek latba. A többszörösen feldolgozott, vitaminmentes élelmiszerek fogyasztása is súlyosbítja a problémát, az étkezések közötti nassolás pedig újabb savtámadások forrása lehet.

Hogyan őrizzük meg fogaink épségét?

A szénhidráttartalmú élelmiszerek elhagyása természetesen nem megoldás, azonban jó eredményt érhetünk el táplálkozási szokásaink megváltoztatásával, rendszeres fogtisztítással, valamint a vitaminok és az ásványi anyagok – akár étrend-kiegészítőkkel történő – pótlásával.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amely segítségünkre lehet fogaink épségének megóvásában.

  • Részesítsük előnyben a rostban gazdag ételeket, ugyanis ezek kevésbé okoznak savas eltolódást. A fehér kenyér helyett válasszunk teljes kiőrlésű pékárut és fogyasszunk sok zöldséget!
  • Kerüljük az agyonfőzött, pépes ételeket, ugyanis a rágás során fokozódik a nyáltermelődés, amely hozzájárul a szájüreg megtisztulásához és lemossa az ételmaradékokat.
  • A grapefruitmagcsepp, valamint a zsálya és a rozmaring illóolaja csökkenti a baktériumok mennyiségét, így a belőlük készített öblögetőoldatnak fogszuvasodás-megelőző hatása van.
  • Vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a B6-vitamin segíti a szájban lévő hasznos baktériumok szaporodását, és hatékony a fogszuvasodást okozó fajtákkal szemben. Próbáljuk természetes forrásaiból (pl. banán, tőkehal, kelbimbó) vagy vitaminkészítmény segítségével pótolni!
  • Bár a savas ételek veszélyeztetik fogaink épségét, az ilyen típusú táplálékok elfogyasztása után nem szabad azonnal a fogkeféhez nyúlnunk, hiszen az étkezés során erőteljesen savas hatásnak kitett zománcot károsíthatja a további dörzsölés. Érdemes tehát csupán fél-egy órával étkezés után nekifogni a tisztításnak.
  • Kerüljük az étkezések közötti nassolást! A lassanként bevitt cukor sokkal jobban károsítja a fogakat, mintha ugyanazt a mennyiséget egyszerre, egy főétkezés alkalmával fogyasztanánk el.
  • Az édes italokkal (pl. kávé, üdítő, tea) is hasonló a helyzet: lassú kortyolgatás esetén fogaink hosszabb időn keresztül érintkeznek a savakkal, így a fogszuvasodás veszélye is fokozottabb.
  • Lehetőleg fogyasszunk szűrt- vagy ásványvizet, illetve ízesítetlen zöld teát. Ez utóbbi a vizsgálatok tanúsága szerint a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását is gátolja!
  • Ha tehetjük, minden étkezés után, de naponta legalább kétszer (reggel és este) mossunk fogat és használjunk fogselymet! Esténként semmi esetre se hagyjuk ki, ugyanis alvás közben a nyáltermelődés lelassul vagy leáll, így nem érvényesülhet annak tisztító hatása.
  • Vigyázat! Néhány fogkrém – köztük számos világmárka – triklozánt tartalmaz! Ez a szintetikus alapú tartósítószer erős baktérium- és gombaölő hatású. Allergiát okozhat, valamint lenyelés esetén károsíthatja, elpusztíthatja az emésztéshez nélkülözhetetlen baktériumokat. Válasszunk vegyi anyagoktól mentes öko minősítéssel rendelkező fogkrémet!

Források: Dental.hu

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termék-kategóriák

Ásványi anyagok, nyomelemek





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass