Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Mindent a Karácsonyról \
+   Díszítés \
+  Az ünnepi asztal díszei

» A klasszikus zöld-piros
» Kék és arany
» Apró asztaldíszek
» Illatos potpourri
» Szegfűszeges narancs
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Az ünnepi asztal díszei

2010.12.06.
Címkék: dekoráció   karácsony  

A megfelelő ünnepi terítékek és az asztali dekorációk beszerzése illetve elkészítése igen fontos feladat, hiszen egy-egy rosszul megválasztott, vagy túlságosan zsúfolt kombináció könnyen ízléstelen hatást kelthet.

Ügyelnünk kell tehát arra, hogy a tányérok, a szalvéták, az apró díszek és az abrosz mind árnyalatban, mind stílusban harmonizáljon egymással. Természetesen arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a dekorációk között maradjon némi hely a karácsonyi fogásoknak is.

Az alábbiakban néhány apró ötlettel kedveskedünk önöknek, hogy minél hangulatosabb, kellemesebb környezetet varázsolhassanak az ünnepi asztalra.

A klasszikus zöld-piros

Az egyik legkellemesebb, klasszikus karácsonyi összeállítás kétségtelenül a piros és a zöld díszítések kombinálásával érhető el. Érdemes erre a célra egyszínű piros abroszt beszerezni. A mintás terítők között is bizonyára akad egy-egy tetszetős darab, azonban az apró figuráktól hemzsegő példányokat inkább kerüljük el.

A tányérok közül válasszuk az egyszínű – vagy esetleg apróbb motívumokkal díszített – fehér illetve halvány rózsaszín darabokat. A terítékhez mellékeljünk az abrosz árnyalatához illő piros textilszalvétát, amelyet félbehajtva, majd henger alakban feltekerve fektessünk a tányérra.

Díszítésképpen kössük át zöld szaténszalaggal és erősítsünk rá egy kisebb, tobozzal díszített fenyőágat. Ha asztalunk viszonylag nagy, minden teríték mellé helyezzünk alma-gyertyatartót. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre elegendő hely, egyet-egyet az asztalfőre téve is vonzó, természetes hatást érhetünk el.

A dísz elkészítéséhez piros almára, fenyőágra, tobozra, drótra és fehér gyertyára van szükségünk. Első lépésben egy darabka drót segítségével szúrjuk a gyertyát az alma közepébe, majd ugyanezzel a módszerrel rögzítsük a fenyőgallyakat és a tobozt is. Igazán jól mutat, ha a gyertyatartó mellé néhány csonthéjast – pl. diót, mandulát – szórunk.

Ha az asztal nyújtotta lehetőségek engedik, még egy apróbb, örökzöld ágakból és piros bogyókból készített díszt is elhelyezhetünk a terítékek között.

Kék és arany

A csillogó dekorációk kedvelőinek a kék és az arany, illetve a kék és az ezüst kombinációját ajánljuk. Ehhez szintén egyszínű, sötétkék abroszra lesz szükség, melyhez a fehér, esetleg a kék tányérok illenek.

Az összeállításhoz mellékelhetünk ezüst- vagy aranyszínű gyertyákat, csillagokat, gyöngyöket s egyéb apró karácsonyfadíszeket. A fehér tányéron nagyon jól mutat egy megfelelően hajtogatott, vagy a korábban ismertetett módszerrel feltekert kékszínű szalvéta. Ezt átköthetjük ezüst szaténszalaggal, és gyöngyfüzért erősíthetünk hozzá.

Mellékelhetünk természetes – pl. örökzöld ágakból és fagyöngyből kötött – dekorációkat is, ám ebben az esetben mindenképpen helyezzünk rájuk arany, vagy ezüst díszeket, valamint gyertyát, különben nem lesz igazán mutatós.

Tetszetős eredményt érhetünk el, ha néhány ezüstfenyőágat dróttal és szalaggal csokorba kötünk, majd gyertyát, fagyöngyöt, tobozt és esetleg gyöngyfüzért erősítünk rá. (Az alapanyagok közül ekkor is az ezüstszínűeket részesítsük előnyben.)

Apró asztaldíszek

Ha az ünnepi vacsora véget ért, asztalunkat is érdemes „átöltöztetni”. A karácsonyi terítéket felválthatják az előzőleg elkészített természetes, illatos összeállítások és gyertyakompozíciók. Az asztal közepére helyezhetünk például karácsonyi koszorút (elkészítési mód), úszógyertyát (elkészítési mód), vagy egy kosárka illatos potpourrit.

Helyet kaphatnak még különféle mécsesek és lámpások, valamint a gyermekek által készített apróságok. Az ünnepi sütemények mellett kiválóan mutat az illatos szegfűszeges narancs, de egy idénygyümölcsökből összeállított tál is kellemes hatást kelthet.

Illatos potpourri

Különféle szárított gyümölcskarikák, fűszerek, termések és néhány csepp illóolaj segítségével kellemes aromájú dekoráció készíthető. A tároláshoz használhatunk fából készült tálat, vagy kisebb fonott kosarat.

Csupán annyi a dolgunk, hogy összeválogatjuk a nekünk tetsző szárított hozzávalókat (pl. narancs-, citrom- és almakarikák, fahéjrúd, szegfűszeg, csillagánizs, csipkebogyó, mogyoró, dió, toboz stb.) majd összekeverjük őket, és egy megfelelő tálra helyezve kevés illóolajat cseppentünk rájuk.

Szegfűszeges narancs

Ez egy igazi klasszikus kedvenc, amely advent időszakában, valamint a karácsonyi ünnepek során is az asztal egyedi és természetes dísze lehet. Elkészítését bízzuk a gyermekekre; bizonyára nagy örömüket lelik majd benne!

Az összeállításhoz csupán egy nagyobb narancsra és pár szem egész szegfűszegre van szükség, melyeket a gyümölcs héjába szurkálunk. Nagyon egyedi eredményt kapunk, ha egy éles kés segítségével sajátos mintákat metszünk ki a héjból. Mikor a mű elkészült, helyezzük egy megfelelő tálra és tegyünk mellé „csokorba kötött” fahéjrudakat.

Forrás: Csörgő Anikó: Adventtől karácsonyig, Officina Nova

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass